Herätys: Sitra esittää valtavaa veroremonttia, Voitto-robotti kaivaa kansanedustajasi tekemiset, Notre Damen täystuho oli todella lähellä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Auton rakentajat töissään.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Päästöt alas, työllisyys ylös – Sitra esittää jättimäistä veroremonttia

Suomi voisi vahvistaa talouskasvua, synnyttää kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja ja samalla leikata ilmastonmuutosta kiihdyttäviä hiilidioksidipäästöjä. Näin sanovat taloustutkijat Sitran tuoreessa selvityksessä. Tätä varten Suomen pitäisi alentaa työn ja yritystoiminnan verotusta tuntuvasti ja kiristää samalla selvästi päästöveroja.

Juha Sipilän kahdeksan vuoden matka oppositiosta valtaan ja takaisin

Uusi puheenjohtaja Juha Sipilä Keskustan puoluekokouksessa Rovaniemellä 9. kesäkuuta 2012
Uusi puheenjohtaja Juha Sipilä Keskustan puoluekokouksessa Rovaniemellä 9. kesäkuuta 2012.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Juha Sipilän (kesk.) poliittinen tähdenlento kesti alle kymmenen vuotta. Jakso muistetaan kikyistä, sairaanhoitajista ja sotesotkuista. Lue täältä pitkä matka ja sen kääntöpisteet.

Haluatko tietää, mitä kansanedustajasi saa aikaan?

Vallan vahtibotti Voitto seuraa jokaista uutta kansanedustajaa kuukausittaisella uutiskirjeellä.
Freepik / Teemu Kiviniemi

Ylen uutiskirjekokeilu seuraa jokaisen kansanedustajan aktiivisuutta eduskunnassa. Kerran kuukaudessa ilmestyvä, Voitto-robotin uutiskirje koostaa muun muassa kansanedustajaa koskevat uutiset ja seuraa poissaoloja ja puheenvuoroja.

Notre Damen täystuho oli todella lähellä

Notre Damen kattorakenteet paloivat Pariisissa 15. huhtikuuta.
Notre Damen kattorakenteet paloivat Pariisissa 15. huhtikuuta. Julien De Rosa / EPA

Katedraali Notre Damen täydellinen tuhoutuminen oli kiinni vain puolesta tunnista tai jopa vielä lyhyemmästä ajasta, arvioi Ranskan varasisäministeri Laurent Nunez. Palomiehet jäivät henkensä uhalla katedraalin sisälle.

Pääsevätkö veistokset takaisin kotiin Akropoliille?

Kymmenen vuotta toimineessa Akropoliin museossa on ollut 14 miljoonaa kävijää. Museo tarjoaa kävijöiden mukaan ihanteelliset puitteet Parthenonin veistosten palauttamiselle.
Kymmenen vuotta toimineessa Akropoliin museossa on ollut 14 miljoonaa kävijää. Museo tarjoaa kävijöiden mukaan ihanteelliset puitteet Parthenonin veistosten palauttamiselle.Sofia Papastrati

Britit ja kreikkalaiset ovat kiistelleet jo parisataa vuotta Parthenonin marmoriveistosten palauttamisesta Ateenaan. Kiistassa on nyt käsillä merkittävä käänne. Akropoliin museon mukaan veistosten Britanniaan viemiseen ei ollut virallista lupaa.

Sää jatkuu aurinkoisena ja lämpöisenä

Keskiviikkoiltapäivän sää.
Yle Sää

Aurinkoinen ja lämmin sää jatkuu. Päivän ylimmät lämpötilat kohoavat etelässä selvästi 15 asteen yläpuolelle eli hieman tiistaita korkeampiin lukemiin. Etelässä ja lännessä on aurinkoista, idässä ja pohjoisessa pilvisempää. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.