Raju turbulenssi yllätti lentomatkustajat Islannin yllä – tavarat lentelivät ympäri konetta

Kapteenin mukaan turbulenssi oli kovin, johon hän on uransa aikana joutunut.

Ulkomaat
Lentokoneen matkustamossa tavarat lennelleet ympääriinsä turbulenssin vuoksi.
Voimakas turbulenssi heitteli SAS:n konetta Islannin yllä.Piia Paakkunainen / Yle

Erittäin voimakas turbulenssi on heitellyt SAS:n lentoa tänään päivällä Islannin yläpuolella. Kone oli lähtenyt hyvässä säässä Kööpenhaminasta Washingtoniin, mutta Islannin kohdalla hyvä sää loppui myrskytuuliin.

Turbulenssi eli arkisemmin ilmakuoppa syntyy, kun ilmavirtaukset eivät ole tasaisia. Turbulenssi heiluttaa konetta sitä enemmän mitä suurempia ja nopeampia virtaukset ovat.

Koneessa olleen Ylen toimittajan, Piia Paakkunaisen mukaan kone putosi useita metrejä, heijasi sivuttain, natisi ja tärisi. Turbulenssin aikana kaikenlaista tavaraa lensi pitkin konetta ja tippui lattialle.

Koneen kapteenin mukaan kukaan ei loukkaantunut. Kapteeni oli kertonut matkustajille, että turbulenssi oli pahin mihin hän oli uransa aikana joutunut.

Koneesta otetuissa kuvissa näkyy roskaa ja tavaroita koneen lattialla

.

Lentokoneen matkustamossa tavarat lennelleet ympääriinsä turbulenssin vuoksi.
Turbulenssin takia tavaraa lensi pitkin konetta.Piia Paakkunainen / Yle

Turbulenssi kesti muutamia minuutteja. Paakkunaisen mukaan tilanteessa oli hyvää se, että liki kaikki matkustajat olivat istumassa, joten kukaan ei kaatunut tai törmännyt muihin.

– Nyt korjataan jälkiä, rauhoitellaan väkeä ja muutamat rukoilevat. Kaikki on nyt hyvin, Paakkunainen kirjoittaa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ilmastonmuutos lisää turbulenssia Atlantin yllä (siirryt toiseen palveluun). Hiilidioksidipitoisuuden kaksinkertaistuessa turbulenssille alttein alue levittäytyy kohti pohjoista. Voimakkaimman turbulenssin alue on keskittynyt ilma-aluelle, jota suuri osa Atlantin ylittävästä lentoliikenteestä käyttää.