Varkauden uimahalli tyhjennettiin voimakkaan hajun vuoksi – "Teimme mittauksia, mutta syy jäi epäselväksi"

Varkauden kaupunki jatkaa aamulla asian selvittelyä.

Varkaus
Syysloman viettäjiä Varkauden uimahalli Ilopisarassa.
Syysloman viettäjiä Varkauden uimahallissa vuonna 2009.Timo Heikura / Yle

Varkauden uimahallin alakerrassa leijui tiistai-illalla seitsemän maissa hetken aikaa voimakas tuoksu, joka kävi henkeen. Alakerroksessa on kuntosali ja aula.

Uimahallissa oli tuolloin päivystävän palomestarin Jukka Ylösen mukaan 20–30 ihmistä, jotka kaikki ohjeistettiin poistumaan rakennuksesta.

– Hajua kuvailtiin imelähköksi ja vahvaksi. Se aiheutti yskää ja hengenahdistusta. Se ei ollut sellaisten kemikaalien hajua, jota uimahallissa käytetään, Ylönen kertoo.

Ylösen mukaan hajua ei kuitenkaan enää pelastuslaitoksen saapuessa paikalle havaittu aistinvaraisesti. Erilaisista mittauksista huolimatta sen lähde jäi epäselväksi.

– Me menimme paikalle kemikaalisukellusvarusteissa, mutta siihen mennessä hajua ei enää ollutkaan ja tiloissa pystyi olemaan ihan normaalisti. Teimme mittaukset kaikilla mahdollisilla palokunnan mittausvälineillä, mutta syy ei selvinnyt.

Ensihoidon henkilöstö tarkasti uimahallissa olleet ihmiset ja ohjeisti heitä hakeutumaan hoitoon, jos oireita ilmenisi, Ylönen kertoo. Tiistai-iltana ei tarvittu ensihoitotoimenpiteitä.

Ylösen mukaan Varkauden kaupunki jatkaa asian selvittelyä aamulla ennen kuin uimahalli avataan.