Tervola korottamassa vauvarahan 500 euroon – Simossa harkitaan jopa tonnia

Lapin kunnista Ylitornio maksaa 500 euron vauvarahan ylitorniolaisille perheille, joihin syntyy vauva. Tervolassa tehdään selvitystä, pitäisikö vauvarahaa korottaa nykyisestä.

Vauvaraha
Vauva isän sylissä.
Kati Siponmaa / Yle

Lapin kunnissa ei ole yhtenäistä linjaa vauvarahan suhteen. Tiettävästi vauvarahaa maksavat vain Pello, Ylitornio ja Tervola, mutta ainakin Simossa asiaa harkitaan.

Tervolassa on tehty valtuustoaloite vauvarahan korottamisesta 500 euroon vastasyntynyttä kohden. Korotuksen jälkeen summa olisi sama kuin Ylitorniolla.

Tällä hetkellä vauvaraha on Pellossa ja Tervolassa 300 euroa vastasyntynyttä kohden, mutta esimerkiksi Tervolassa lähdettiin aikoinaan liikkeelle pienemmästä summasta. Tervola maksoi vuoteen 2010 saakka vauvarahaa 100 euroa vastasyntynyttä kohden. Jos aloite menee läpi kunnanvaltuustossa, korotettu vauvaraha tulisi käyttöön Tervolassa takautuvasti tämän vuoden alusta lähtien.

Simossa vauvasta jopa tonni?

Vauvarahan käyttöönotto on ollut esillä myös Simossa, jossa siitä on tehty valtuustoaloite. Rehtori-sivistystoimenjohtaja Matti Poikela kertoo, että aloite on nyt virkamiesvalmistelussa ja etenee lautakuntakäsittelyyn osana ensi vuoden talousarvion käsittelyä.

– Aloitteen mukaan Simossa syntyvälle lapselle maksettaisiin vauvarahaa 1000 euroa vuodessa kymmenen vuoden ajan, mikäli Simo säilyy kotikuntana, sanoo Matti Poikela.

Poikelan mukaan vauvaraha on yksi keino houkutella lapsiperheitä kuntaan, mutta ei kovin kauaskantoinen.

– Seutukunnan elinvoimaisuus on kuitenkin ratkaisevin tekijä, joka vaikuttaa työikäisen väestön sijoittumisen alueella ja perheen perustamista koskeviin päätöksiin.

Kemi luopui vauvalahjasta

Sen sijaan Kemissä ja Torniossa vauvarahaa ei makseta. Kemissä 400 euron suuruista vauvarahaa maksettiin vielä 2000-luvun alkupuolella, mutta siitä luovuttiin jo vuosia sitten.

Kemissä vauvalahjaa perusteltiin muun muassa siten, että kaupunki halusi olla tukemassa lapsiperheitä siinä vaiheessa, kun kustannukset olivat suuria. Lapsiperheille oli samaan aikaan kaupungissa muitakin huojennuksia, sillä Kemissä ei peritty päivähoitomaksua kuin ensimmäisestä päivähoidossa olevasta lapsesta.

Tornion kaupungin perusturvajohtaja Leena Karjalainen kertoo, että Torniossa vauvaraha ei ole ollut koskaan käytössä eikä siitä ole tullut edes kyselyitä.