Naurulokkeja tarkkaillaan taas Mikkelissä – asettuminen katoille estettävä ennen pesintää

Pesinnän alkamisen jälkeen lintuja suojaa pesimärauha.

lokit
Lokki istuu ruokakojun katolla
Kati Jurkko / Yle

Mikkelissä tarkkaillaan jälleen naurulokkeja kattopesintöjen estämiseksi.

Kaupungin ympäristöpalvelujen työntekijä tarkkailee lintujen liikkeitä ja ilmoittaa tarvittaessa lintujen parveilusta kiinteistöhuoltoon tai kiinteistön omistajalle.

Lokkien asettuminen katolle on estettävä ennen pesintää, koska pesinnän alettua lintuja suojaa pesimärauha.

Naurulokit saapuvat Mikkeliin huhtikuun alkuviikkoina ja aloittavat pesinnän toukokuussa.

Lintujen pesintäaikeet ilmenevät usean päivän parveiluna tietyn paikan yllä. Lintuja voidaan tässä vaiheessa häiritä esimerkiksi käymällä kiinteistön katolla ja käyttämällä linnunpelättimiä.

Lintujen häirintä on kiinteistöhuoltoyhtiön tai rakennuksen omistajan tehtävä.

– Jos huomaa jotain pesänrakennusta kuten risuja tai kortteita, ne saa viedä pois. Jos löytyy kunnon pesä tai munia, linnulle pitää antaa pesintärauha. Silloin ei enää saa puuttua, ympäristötarkastaja Kaisu Natunen sanoo.

Toissa kesänä naurulokit pääsivät pesiytymään Mikkelin keskussairaalan katolle, ja aiempina vuosina linnut ovat aiheuttaneet ongelmia myös kaupungin virastotalon ja pääkirjaston katoilla.

Viime kesänä Natunen tarkkaili lokkeja, ja keskussairaalan sekä virastotalon kattopesinnät vältettiin. Häirinnän lisäksi yhtenä syynä pesinnän välttämiseen voi olla sairaalalla käynnissä ollut remontti.

Lue myös:

Kaupunki poltti päreensä kirkuviin ja sotkeviin lokkeihin, ja nyt lintuja tarkkailee päivittäin lokkivahti

Puolet "maailman suomalaisimmista linnuista" on kadonnut ympäristömyrkkyjen takia – torien lokit antavat väärän käsityksen lokkien määrästä