Kainuulainen keskustakonkari on nähnyt maailman muutosten vaikutukset puolueeseen: "tällä hetkellä eletään vaihdon hetkiä"

Vuoden vaihteessa Kainuun Keskustan toiminnanjohtajan pestistä eläkkeelle siirtynyt Lyyli Pokela uskoo parempaan huomiseen.

Kajaani
Lyyli Pokela
Lyyli Pokela on seurannut keskustan toimintaa tiiviisti yli kaksi vuosikymmentä.Mimmi Nietula / Yle

Kainuulainen keskustaväki on historiallisessa tilanteessa. Koskaan aikaisemmin Suomen keskusta ja sitä edeltävä Maalaisliitto eivät ole olleet ilman kainuulaista kansanedustajaa.

Tilanne on vakavoittanut ilmeen myös Lyyli Pokelan kasvoilla. Hän luotsasi keskustan Kainuun piiriä 23 vuotta ja siirtyi eläkkeelle vuoden vaihteessa. Vaikka Pokela on eläkkeellä, vaalituloksen jälkeen hänen puhelimensa on soinut tiheästi.

– Maanantaina puhelimeni oli ihan tukossa. Ihmiset olivat huolissaan, kun nyt ollaan vasemmistolaisten käsissä, sanoo Pokela.

Politiikka on ylä- ja alamäkeä. Nyt on keskustan alamäen aika, mutta Pokela uskoo tilanteesta selviytymiseen, koska keskusta on edelleen suosittu puolue maaseuduilla.

Sipilän eroilmoitus ei ollut yllätys

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän tiistainen eroilmoitus ei tullut Pokelalle yllätyksenä. Kansa on mielipiteensä sanonut vaaleissa, eikä muuta mahdollisuutta ollut.

– Pahalta tuntuu. Sipilä on mukava mies, mutta tulos tai ulos. Näin hän on sanonut, ja näin on tehtävä. Samaa mieltä oli myös kenttäväki, joka oli minuun yhteydessä, sanoo Pokela.

Lyyli Pokelan pitkän toiminnanjohtajakauden aikana maailma on muuttunut paljon. Internetin sekä sosiaalisen median merkitys on lisääntynyt oleellisesti, ja ihmisten kiinnostus politiikasta on laskenut. Pokelan mielestä alkiolainen (siirryt toiseen palveluun) (keskusta.fi) ja keskustalainen liike ei ole aina pysynyt mukana muutoksissa, ja yhä useammin puolueen vapaaehtoistoiminta pyörii 50–70 -vuotiaiden voimin.

– Onneksi nyt nuoret ovat lähteneet mukaan ja tällä hetkellä eletään vaihdon hetkiä, tuumaa Pokela.

Paljon mukavia muistoja

Lyyli Pokelalla on paljon mukavia muistoja pitkältä poliittiselta uralta. Yksi parhaimmista on vuodelta 1979, jolloin hän oli vielä Vesaisten nuorisojärjestön palveluksessa. Pokela oli tulevan kansanedustaja Alvar Saukon kanssa Otanmäen torilla tekemässä vaalityötä.

– Ihmiset ihmettelivät, kuinka me olemme siellä pakkasen paukkuessa jakamassa kahvia kansalle. Se oli ensimmäisiä kertoja, kun näin toimittiin, muistelee Pokela.

Poliittinen ja keskustalainen viitta on vielä vahvasti Pokelan harteilla, mutta hän uskoo sen sieltä karisevan. Nyt Kainuun Keskustan peräsimessä on uusi toiminnanjohtaja Mari Pohjavaara.Silti Pokela tunnustaa eläkkeellä ollessaankin ajattelevan asioista keskustalaisen aatteen mukaisesti.