Katso, miltä Notre Damessa näyttää palon jälkeen – asiantuntijat eri mieltä kuin Macron: tuhojen korjaaminen voi viedä jopa vuosikymmeniä

Lue mitä korjaustöiden kestosta, vahinkojen laajuudesta ja lahjoituslupauksista tiedetään tässä vaiheessa.

Notre Damen katedraali
Kuva Notre Damen katedraalin sisältä palon jälkeen. Ristin ja penkkien välissä on palossa syntynyttä rojua.
Video: Reuters

Macron: Kunnostustyöt viidessä vuodessa, asiantuntijoiden mukaan voi kestää vuosikymmeniä

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ajatus Notre Damen korjaustöiden kestosta on täysin erilainen kuin asiantuntijoiden arvio.

Macron sanoi televisioidussa puheessaan haluavansa, että katedraali on kunnostettu viidessä vuodessa. Asiantuntijat taas ovat arvioineet kunnostustöiden vievän jopa vuosikymmeniä.

Macronin mukaan Notre Dame kunnostettaisiin Pariisissa vuonna 2024 järjestettäviin kesäolympialaisiin mennessä. Presidentin mielestä se on täysin mahdollista.

Sen sijaan Strasbourgin katedraalin kunnostustöistä vastaavan säätiön johtaja Eric Fisher arvioi uutistoimisto AFP:lle, että Notre Damen korjaaminen voi viedä vuosikymmeniä.

Historiallisia rakennuksia kunnostavan yritysryhmän johtaja Frédéric Létoffé taas arvioi kunnostuksen kestävän 10–15 vuotta.

Yksi ongelma aikataulun kannalta on se, löytyykö riittävän paljon ammattitaitoisia restauroijia.

Tuhojen kustannuksia ei vielä tiedetä

Tuhojen rahallista arvoa ei vielä tiedetä, koska asiantuntijat eivät ole päässeet arvioimaan vahinkoja.

15 tuntia jatkunut tulipalo tuhosi suurimman osan katedraalin katosta ja keskustornin.

Tuhoutuneiden taide-esineiden määrä ei ole tiedossa.

Merkittävä osa katedraalin mittaamattomien arvokkaista taideaarteista pelastui. Esineitä oli siirretty muualle jo ennen paloa korjaustöiden takia. Osa onnistuttiin pelastamaan palon sytyttyä.

Kuvien perusteella ainakin yksi maineikkaista ruusuikkunoista on säilynyt vahingoittumattomana. Urut pelastuivat, mutta niiden kärsimiä vahinkoja ei vielä tarkasti tiedetä.

Palon syttymissyytä selvitetään. Tutkijat kuulevat viiden kunnostustöihin osallistuneen yrityksen edustajia.

Palon epäillään syttyneen kunnostustöiden yhteydessä. Tässä vaiheessa mikään ei viittaa siihen, että palo olisi sytytetty tahallaan.

Lahjoitusilmoituksia 880 miljoonan euron arvosta

Presidentti Emmanuel Macron ehti kertoa varainkeruukampanjasta Notre Damen kunnostamiseksi katedraalin sammustustöiden ollessa vielä meneillään.

Ranskalaiset miljardöörit ja yritykset ilmoittivat heti tiistaina valtavista lahjoituksista. Tähän mennessä ilmoituksia lahjoituksista on Ranskassa tehty noin 700 miljoonan euron arvosta.

Kolmen kosmetiikka- ja muotialan yrityksen omistajat ovat luvanneet lahjoittaa yhteensä 500 miljoonaa ja öljy-yhtiö 100 miljoonaa euroa.

Lahjoituslupauksia on tullut myös ulkomailta. Ne huomioiden yhteissumma on uutistoimisto AP:n mukaan noin 880 miljoonaa euroa.

Lahjoituslupauksia on annettu nopeaan tahtiin. Moniin ihmishenkiä vaatineisiin luonnonkatastrofeihin rahaa on luvattu vähemmän.

Esimerkiksi maaliskuussa iskeneen hirmumyrsky Idain uhrien auttamiseen ja tuhojen korjaamisen on humanitaarista apua toimitettu noin 78 miljoonaa euroa tarvittavasta 345 miljoonasta, arvioi apua seuraava ReliefWeb-sivusto (siirryt toiseen palveluun).

Millaisia muistoja sinulla on Notre Damesta? Mitä ajattelet korjaustöistä? Voit keskustella aiheesta kello 19 asti Yle-tunnuksilla.

Lisää aiheesta:

Notre Damen täydellinen tuhoutuminen oli todella lähellä

"Se oli minuuteista kiinni" – Irene Gil Alarcon aikoi kiivetä Notre Damen torniin, kun vartijat tulivat

Lähteet: AFP, AP