1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lasten seksuaalinen hyväksikäyttö

Poliisille ilmoitetuissa raiskauksissa ja lapsen seksuaalisissa hyväksikäytöissä kasvua lähes 30 prosenttia

Tilastokeskus muistuttaa, että ilmoitusten määrä vaihtelee paljon vuosittain.

Kuva: Panther Media / OAP

Poliisin tietoon tuli alkuvuonna selvästi enemmän epäiltyjä raiskauksia ja lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä kuin vuosi sitten, Tilastokeskuksen tuoreet rikostilastot kertovat.

Poliisille ilmoitettujen raiskausten ja lapsen seksuaalisten hyväksikäyttöjen määrä oli tammi-maaliskuussa lähes 30 prosenttia korkeampi kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Epäiltyjä raiskauksia ilmoitettiin yhteensä 379, mikä oli 27,6 prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammi-maaliskuussa. Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä poliisi sai 417 ilmoitusta. Kasvua viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon oli 28,7 prosenttia.

Tilastokeskus huomauttaa, että viranomaisten tietoon tulleiden seksuaalirikosten määrät vaihtelevat vuosittain paljonkin. 2010-luvulla eniten ilmoituksia lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tehtiin huhti-kesäkuussa 2013, jolloin poliisin tietoon tuli 612 epäiltyä tapausta.

Omaisuusrikosten määrä laski

Kaikkiaan poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen tietoon tulleiden rikosten määrä laski lähes kolme prosenttia viime vuoden tammi-maaliskuuhun verrattuna.

Pahoinpitelyrikoksien määrä pysyi liki samana kuin viime vuonna. Niitä kirjattiin hieman yli 7 400. Epäiltyjä henkirikoksia tuli ilmi 23, kun viime vuonna samaan aikaan tapauksia oli 15.

Omaisuusrikosten määrä putosi yli neljä prosenttia viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen nähden. Erilaisia varkausrikoksia kirjattiin yli viisi prosenttia vähemmän. Asuntomurtoja tuli ilmi 805, mikä on yli kymmenen prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Myös petoksia tuli poliisin tietoon selvästi viime vuotta vähemmän. Maksuvälinepetosten määrä on ollut laskussa jo useita vuosia, ja tammi-helmikuussa suunta jatkui: maksuvälinepetoksia tuli poliisin tietoon noin 1 300, mikä on liki 14 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Erityisesti ovat vähentyneet ulkomailla tai ulkomailta käsin tehdyt maksuvälinepetokset.

Lue lisää:

Parikymppiset vonkaavat seksiä, sukulaiset koskettelevat ja keski-ikäiset ehdottelevat – Yle tutki 450 hyväksikäyttötuomiota

Näin pedofiilit saalistavat suosikkipeleissä Fortnitessa ja Minecraftissa – asiantuntija neuvoo, kuinka lasta voi suojella verkossa

Uusi laki voimaan ensi viikolla – lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia kiristetään

Suomessa suunnitellaan raiskauslakien muutoksia – Miten rikoslain muutos Ruotsissa vaikutti?

Suojele mediatulvalta, pidä arkea yllä ja korosta, että maailmassa on paljon hyvää – näin käsittelet pienen lapsen kanssa uutisia seksuaalirikoksista