Vuosaaren palkkamurhan uudelleenavattu tutkinta valmistui – Jari Aarnion murhaepäily siirtymässä syyttäjälle

Murhasta epäillään myös Aarnion kanssa huumetuomion käräjillä saanutta ex-jengipomo Keijo Vilhusta.

henkirikokset
Poliisijohdon virkarikosjutun käsittely Helsingin käräjäoikeudessa, Jari Aarnio menossa istuntosaliin.
Poliisijohdon virkarikosjutun käsittely Helsingin käräjäoikeudessa, Jari Aarnio menossa istuntosaliin.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Vuosaaren palkkamurhan uudelleenavattu tutkinta on valmistunut. Näin ollen Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnion murhaepäily on siirtymässä syyteharkintaan.

Aarniota on viime kesästä alkaen epäilty murhasta sillä perusteella, että hän olisi poliisina tiennyt murha-aikeista ja jättänyt teon estämättä.

Murhasta epäillään nyt myös myös ex-jengipomo Keijo Vilhusta, joka on aiemmin tuomittu Aarnion kanssa samassa jutussa käräjillä törkeistä huumerikoksista. Juttu on yhä hovioikeuden puntarissa.

Vilhusenkaan ei poliisin mukaan epäillä osallistuneen konkreettisesti henkirikoksen tekemiseen. Lisäksi kahta Aarnion ex-alaista epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta jutussa.

Murhasta aiemmin tuomittu neljä ihmistä

Ruotsinturkkilainen Volkan Ünsal murhattiin Helsingin Vuosaaressa vuonna 2003. Hän oli vienyt kaveriltaan rahaa Tukholman Arlandan lentokentän vuoden 2002 rahakuljetusryöstön saaliista, päässyt todistajansuojeluohjelmaan ja irrottautunut siitä. Murhasta on tuomittu aiemmin kolme suomalaista ja murhan ruotsalainen tilaaja.

STT:n tietojen mukaan rikostutkijat löysivät talvella Ruotsista muistikirjamerkinnän, jonka mukaan Aarnio varoitti ruotsalaiskollegoitaan murha-aikeista ennen kuin Ünsal saapui Suomeen ja päätyi murhan uhriksi lokakuussa 2003.

Jos poliisi tietää murhasta ja jättää sen estämättä, seuraa siitä elinkautinen vankeusrangaistus murhasta. Sekä Aarnio että Vilhunen ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Tutkinnassa useita erikoisuuksia

Murhan alkuperäiseen tutkintaan liittyy lukuisia erikoisuuksia, joihin silloisesta poliisin esitutkintapöytäkirjasta ei löydy selitystä. Poliisi muun muassa keräsi näytteitä ja tutki asuntoa ruumiskoirilla ennen kuin oli kirjannut minkäänlaista rikosepäilyä järjestelmiinsä.

Lisäksi poliisi määräsi rikospaikkatutkinnan asuntoon jo päivää ennen kuin Ünsalista oli kirjattu edes katoamisilmoitusta.

Aarnio on tuomittu käräjillä muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista, joita hovioikeus käsittelee. Aarniolla on lisäksi kolmen vuoden lainvoimainen tuomio rikoksista, jotka kytkeytyvät poliisille laitteita toimittaneeseen seurantalaiteyhtiöön.

Aarniota syytetään myös Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnan järjestämiseen ja valvontaan liittyvässä jutussa, jossa on syytteessä ja epäiltynä muun muassa poliisin entistä ja nykyistä korkeaa johtoa.