1. yle.fi
  2. Uutiset

Soitatko hätänumeroon, jos peura putoaa jäihin? Moni soittaa, sillä eläintehtävien määrä on kasvanut – jäistä pelastetaan jopa villisikoja

Länsi-Uudenmaalla on vuosittain arviolta 300 eläinpelastustehtävää, joista noin puolet on jäihin joutuneiden eläinten auttamista.

Eläinpelastus
Peuran pelastaminen jäistä Kirkkonumella 2016
Peuraa pelastettiin jäistä Kirkkonumella vuonna 2016.Sanna Kaisla-Jokinen

Viime päivinä Länsi-Uudellamaalla pelastuslaitosta ovat työllistäneet heikkoihin jäihin pudonneet villieläimet.

Ihmisiltä on tullut ilmoituksia järvien jäihin jumiin jääneistä peuroista ja hirvistä.

Esimerkiksi viikonloppuna Raaseporissa pelastuslaitos hälytettiin Brunkomin järvelle pelastamaan kolmea jäihin pudonnutta peuraa. Kaksi peuraa ennätti kuolla ennen pelastuslaitoksen paikalle tuloa. Pintapelastajat saivat kolmannen peuran nostettua jäistä, mutta sekin jouduttiin lopettamaan.

Viikonloppuna Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli suoranainen eläinpelastustehtävien suma, sillä peräkkäisinä päivinä jäistä pelastettiin peurojen lisäksi myös hirvi ja koira.

– Tämä oli tällainen viikonloppubuumi. Ei se nyt jokapäiväistä ole, että peura tai hirvi on jäissä. Sanotaan, että viikoittain on ihan normaalia, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Antti Lallukka kertoo.

Kaikkiaan tilanne on kuitenkin pelastuslaitoksen mukaan vuodenaikaan nähden tyypillinen. Keväisin heikkojen jäiden aikaan eläimiä putoaa jäihin.

– Laki sanoo, että meidän [pelastuslaitoksen] kuuluu pelastaa ihminen, eläin ja omaisuus. Totta kai pelastustehtävässä pitää olla järki mukana, mutta ei ole toista viranomaista, joka kävisi hakemassa peuran jäistä.

Lallukka arvioi, että ihmiset tekevät ilmoituksia jäihin pudonneista eläimistä herkemmin kuin ennen.

– Eläinpelastustehtävät ovat tapetilla aiempaa enemmän, jolloin kynnys soittaa hätäkeskukseen ja pyytää pelastuslaitos paikalle on paljon pienempi kuin esimerkiksi 15 vuotta sitten.

Peuran pelastaminen jäistä Kirkkonummella 2016
Peuran pelastaminen jäistä Kirkkonummella vuonna 2016.Sanna Kaisla-Jokinen

Jäistä pelastetaan niin peuroja, hirviä kuin villisikojakin

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella on vuosittain arviolta 300 eläinpelastustehtävää, joista noin puolet on jäihin joutuneiden eläinten auttamista. Pintapelastajat pelastavat jäistä peurojen ja hirvien lisäksi koiria sekä lintuja.

Itä-Uudellamaalla vastaavia tehtäviä on ollut muutamia kymmeniä. Esimerkiksi pari viikkoa sitten Itä-Uudenmaan pelastuslaitos pelasti Sipoossa jäihin pudonneen villisian.

Pääkaupungissa jäihin pudonneiden eläinten pelastaminen on vieläkin harvinaisempaa. Tehtäviä on tänä talvena ollut Helsingin pelastuslaitoksen mukaan vain muutamia.

Villieläimen pelastaminen jäistä on haasteellinen tehtävä kertoo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Antti Lallukka. Eläimen koolla on olennaisesti merkitystä pelastustehtävän hoitamisessa.

– On pari tyyliä riippuen eläimen koosta. Jos jää kestää, peura voidaan yrittää pintapelastajien kanssa nykäistä jäälle ja auttaa kuivalle maalle, josta se yleensä juoksee metsään karkuun.

– Mutta hirvieläin on niin iso, että ei kukaan mene painimaan sinne veteen sen kanssa. Sahaamme hirvelle jäähän uimareitin. Sitä mukaan kun rikomme jäätä, niin hirvi ui kohti rantaa ja pääsee kuivalle maalle, Lallukka kertoo.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkona 17.4. kello 22.00 saakka.

Lue seuraavaksi