Uusi palvelu vähentää ikäihmisten päivystyskäyntejä Porissa – combilanssissa vanhuspalvelu ja ensihoito liikkuvat samoilla pyörillä

Porilainen keksintö combilanssi hoitaa hätäkeskukseen soittaneet ikäihmiset voinnin mukaan jo kotona.

ensihoito
Combilanssin työpari matkalla potilaan luo.
Sairaanhoitaja Susanna Sällilä ja ensihoitaja Janne Salmi matkalla potilaan luo.Jari Pelkonen / Yle

Hätäkeskus välittää ensihoitoyksikölle D-tason tehtävän. Se tarkoittaa, että kiirettä ei ole, mutta apua tarvitaan jossakin päin. Tällä kertaa Porissa.

Porin perusturvan uuden palvelun eli combilanssin ensihoitaja Janne Salmi kuittaa hälytyksen ja ottaa heti suoran puhelinyhteyden apua tarvitsevaan. Selviää, että henkilö kärsii vatsavaivoista ja olo on muutenkin varsin heikko.

Sairaanhoitaja Susanna Sällilä hyppää kuljettajan paikalle ja suuntaa kohti porilaista asuinaluetta. Ensihoitaja selvittää matkalla vielä potilaan taustatietoja potilastietojärjestelmästä.

– Potilaat ovat usein geriatrisia eli vanhustyöhön liittyviä. Vointi on heikentynyt jollain tavalla ja pitää päästä kiinni siihen, mikä voinnin on heikentänyt. Sitten pitää keksiä yksilöllisiä ratkaisuja tilanteisiin, jotta potilaan hoito olisi paras mahdollinen, Susanna Sällilä kertoo.

Sairaanhoitaja Susanna Sällilä kuljettaa combilanssia.
Sairaanhoitaja Susanna Sällilä kuljettaa combilanssia. Jari Pelkonen / Yle

Potilaslähtöinen hoitosuunnitelma heti kotona

Perille päästyään Salmi ja Sällilä aloittavat normaalit hoitotoimenpiteet.

Ensimmäinen johtopäätös potilaan kunnosta tehdään mittaustulosten perusteella nopeasti ja varmasti.

– Potilaan elintoiminnot ovat normaalit, Salmi toteaa.

Sen jälkeen pohditaan, millä tavalla hoitoa pitäisi jatkaa.

Combilanssin idea on hoitaa potilaat kotona, jotta heitä ei tarvitse kuljettaa usein ruuhkaiseen yhteispäivystykseen. Niinpä potilaan tutkimuksia jatketaan heti.

Ensihoitaja Janne Salmen mukaan combilanssi ei juuri eroa välineiltään tavallisesta ambulanssista. Valmiudet ovat samat, mutta combilanssissa voidaan syventyä huomattavasti paremmin potilaan hoitoon.

– Meillä on mukana lääkkeitä, muun muassa antibiootteja ja myös näytteenottovälineitä, eli pystymme ottamaan myös verikokeita.

Ensihoitaja ja sairaanhoitaja työssään potilaan kotona.
Ensihoitaja Janne Salmi ja sairaanhoitaja Susanna Sällilä työssään potilaan kotona.Jari Pelkonen / Yle

Salmi pyytää potilasta puristamaan käsiään niin lujaa kuin pystyy. Voimat tuntuvat olevan tallella käsien voimakkaasta tärinästä huolimatta. Käsitys potilaan vaivoista vahvistuu entisestään, kun potilas kertoo enemmän vointinsa taustoista.

Sairaanhoitaja Susanna Sällilä tekee samalla havaintoja potilaan kotona. Hän on aiemmin hoitanut vanhuksia sairaalassa, mikä on varsin erilaista kuin potilaan hoito kotioloissa.

– Potilaan kohtaaminen kotona on ensiarvoista. Se on tärkeää työtä ja sitä pitää opetella osastotyön jälkeen.

Molemmat ammattilaiset pitävät combilanssissa erityisesti siitä, ettei potilaiden kanssa tarvitse vahtia ajankäyttöä samalla tavalla kuin normaalin ambulanssin mukana.

– Tässä tulee aika paljon uutta, ja onhan se mielekästä olla mukana aivan uudessa hankkeessa, jollaista Suomessa ei vielä ole.

Lääkäri paikalla videoyhteydellä

Seuraavaksi ensihoitaja Janne Salmi näppäilee tietokoneelle pienen selostuksen potilaan kunnosta ja ottaa yhteyden lääkäriin.

Normaalista ensihoitoyksiköstä poiketen combilanssilla on pääsy myös potilastietoihin, mikä auttaa potilaan tilanteen kartoitusta huomattavasti.

Tarvittaessa combilanssi voi konsultoida myös mobiilitoiminnan päivystävää lääkäriä ja ottaa vaikkapa videoyhteyden paikan päältä.

Videoyhteys lääkärille.
Potilas kertoo olostaan lääkärille videoyhteyden välityksellä.Jari Pelkonen / Yle

Videoyhteys lääkärille aukeaa. Potilas selostaa lyhyesti oman näkemyksensä kunnostaan. Keskustelu päivystävän lääkärin kanssa sujuu leppoisasti tietokoneen ruudun välityksellä.

Tällä kerralla päädytään siihen, että potilas voi jäädä kotiin toipumaan. Tarpeelliset verinäytteet otetaan ja lääkäri soittaa tulokset potilaalle myöhemmin.

Sairaanhoitaja Susanna Sällilän mukaan potilaat yllättyvät usein siitä, että hoitoa jatketaan niin pitkälle kotona.

– Moni on positiivisesti yllättynyt, että laboratoriokokeet pystytään ottamaan kotona ja saadaan eri sosiaali- ja terveysalan toimijat mukaan hoitoon.

Porilainen keksintö syntyi yövuorossa

Ikäihmisille kehitellään erilaisia terveyspalveluja kovaa vauhtia. Ikääntyvän väestön terveyden ylläpitäminen vaatii rohkeitakin ratkaisuja.

Ensihoidossa on ollut jo jonkin aikaa mahdollista muodostaa yhden henkilön ensihoitoyksikköjä, joita on testattu ympäri Suomea. Satakunnassakin keskusteltiin asiasta, mutta nopeasti syntyi yhteisymmärrys siitä, että maakunnassa halutaan kokeilla jotain muuta.

Idea Suomen ensimmäisestä combilanssista syttyi ensihoidon kenttäjohtajana toimineen Heikki Lampisen päässä eräänä yövuorona

Pystyttäisiin välttämään esimerkiksi ikäihmisten perusteettomat päivystyskäynnit yhteispäivystyksessä.

Heikki Lampinen

– Kenttäjohtajana pääsee tietyllä tasolla seuraamaan tätä järjestelmää. Sieltä tuli ajatus, että voitaisiinko tämä hoitaa jotenkin toisin.

Maaliskuun alussa aloittanut combilanssikokeilu on idealtaan yksinkertainen. Sen tarkoituksena on yhdistää ensihoidon ja geriatrian ammattilaisten ammattitaito. Ikäihmiset kotona ja hoitolaitoksissa tarvitsevat paljon ensihoidon apua.

– Pystyttäisiin välttämään esimerkiksi ikäihmisten perusteettomat päivystyskäynnit yhteispäivystyksessä.

Kokeilu käynnissä vuoden loppuun asti

Combilanssi perustettiin Porin perusturvan, Satasairaalan ja Satakunnan pelastuslaitoksen yhteistyönä. Ajoneuvona toimii pelastuslaitokselta jo käytöstä poistettu vanha ambulanssi.

Kokeilun suurin voimavara ovat kuitenkin ihmiset.

Combilanssin henkilökunta koostuu noin kymmenestä raudanlujasta ensihoidon ja vanhustyön ammattilaisesta. Porin perusturvan ylilääkärin Katriina Lähteenmäen mukaan ensimmäisen kuukauden aikana saadut kokemukset ovat olleet todella lupaavia.

– Tiesin jo ennestään, että tällainen yhdistelmä on kova sana. Aiemmin jo mobiilitoiminta on osoittanut sen hyödyn, että kun viedään tutkimukset ja hoito kotiin, potilaan ei välttämättä tarvitse lähteä päivystykseen.

Meidän haasteemme on näyttää, että tästä on oikeasti hyötyä ja tällä säästyy euroja.

Katriina Lähteenmäki

Kokeilun päämääränä on kehittää sellainen malli, jota voidaan laajentaa Porin perusturvan alueelta koko maakuntaan. Katriina Lähteenmäen mukaan soten kaatuminen ei ainakaan helpota hankkeen maakunnallistamista.

– Meidän haasteemme on näyttää, että tästä on oikeasti hyötyä ja tällä säästyy euroja.

Combilanssi toimii varmuudella kuluvan vuoden loppuun asti. Jatkosta ei ole vielä selvyyttä. Idean isä Heikki Lampinen on sitä mieltä, että combilanssi tuli jäädäkseen, vaikka numeraalisia faktoja toiminnasta ei ole vielä saatu. Palaute työntekijöiltä ja asiakkailta on ollut hyvää.

– Jo sillä perusteella, mitä tietoa olemme tähän asti saaneet, combilanssi tulee varmasti vakinaistumaan. Näin myös toivon.