1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Omar Hassan Al-Bashir

Perhelähteet: Sudanin syrjäytetty diktaattori vietiin vankilaan

Uganda sanoo olevansa valmis harkitsemaan turvapaikan myöntämistä Omar al-Bashirille.

Omar al-Bashir Kuva: Kim Ludbrook / EPA

Sudanin syrjäytetty pitkäaikainen presidentti Omar al-Bashir on siirretty Kobarin vankilaan pääkaupungissa Khartumissa, kertovat hänen perheenjäsenensä uutistoimistoille Reuters ja AFP.

Sotilaat syrjäyttivät al-Bashirin 11. huhtikuuta ja lähteiden mukaan hän on ollut tähän asti vartioituna presidentin virka-asunnossa.

Al-Bashirin syrjäyttämistä edelsivät kuukausia jatkuneet mielenosoitukset.

Al-Bashir nousi valtaan vallankaappauksessa 30 vuotta sitten. Hänen hallintoaan ovat leimanneet opposition tukahduttaminen ja julmuudet.

Myös kansainvälinen pidätysmääräys

Kansainvälinen rikostuomioistuin on antanut al-Bashirista kansainvälisen pidätysmääräyksen Darfurin sodan takia. Häntä syytetään kansanmurhasta, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja sotarikoksista.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, miten Sudanin uusi johto aikoo asian suhteen menetellä. Halukkuutta luovuttaa al-Bashir vähentänee se, että hänet syjäyttänyt armeija ja muu Sudanin valtaeliitti on ollut osallinen samoissa julmuuksissa, joista al-Bashiria syytetään.

Ugandan ulkoministeri Okello Oryem ilmoitti keskiviikkona, että Uganda on valmis harkitsemaan turvapaikkan myöntämistä 75-vuotiaalle al-Bashirille.

Al-Bashirin ero ei ole rauhoittanut mielenosoittajia. He pelkäävät nyt, että sotilaat anastavat heidän kansannousunsa. Siviilivaltaa vaativat mielenosoittajat ovat leiriytyneet armeijan päämajan edustalle.

Armeija on vakuuttanut olevansa sitoutunut siirtämään vallan siviileille. Afrikan unioni on antanut hallitsevalle sotilasneuvostolle 15 päivää aikaa toteuttaa lupauksensa.

Aiheesta aiemmin:

Omar al-Bashir hallitsi Sudania kovin ottein kolme vuosikymmentä – Länsi-Darfurin konflikti toi syytteet kansanmurhasta

Sudanin sotilashallinnon johtaja: Protestoijia surmanneet vastuuseen, ulkonaliikkumiskielto kumottu