Hangen värjäävä tumma pöly hämmentää Kuhmossa – alkuperästä ei ole tietoa

Kuhmossa usean eri kylän alueella on havaittu kummallista tummaa pölyä.

Lyhyet
Kivipölyn värjäämä lumihanki Kuhmossa.
Tummaa pölyä Leväniemen alueella Kuhmossa.Kainuun ELY-keskus

Viime viikon kovat tuulet toivat tummaa pölyä laajalle alueelle Ontojärven etelärannalle Kuhmossa. Tumma pöly alkoi loppuviikon aikana näkyä useamman kylän alueella.

Kainuun ELY-keskuksen tekemän tutkimuksen mukaan pöly on kiviainespohjaista, joko hienojakoista kivipölyä tai hyvin hienojakoista hiekkaa. Aine ei siis ole vaarallista.

– Pöly ei kovasti eroa tavallisesta katupölystä, mutta nämä esiintymät eivät ole keskusta-alueella, ELY-keskuksen ympäristöasiantuntija Reima Leinonen kertoo.

Vielä ei tiedetä, mistä kiviaines on peräisin. Kuhmon alueella olevista tuotantolaitoksista ei ole tullut häiriöilmoituksia Kainuun ELY-keskukselle. Eli pöly ei näyttäisi olevan lähtöisin niistä.

Leinosen mukaan viime viikkoinen myrsky on voinut kuljettaa pölyä pitkänkin matkan takaa. Yksi vaihtoehto on, että pöly on peräisin Multikankaan hiekkamontulta.

– Myräkkä oli sellainen, että se nosti pyörteitä maasta. Kun pyörre osuu johonkin kuivaan paikkaan, se voi nostaa paljonkin hiekkaa ilmaan, Leinonen sanoo.