Heinävesi ja Joroinen vetoavat lakiin maakuntavaihtoaikeissa

Etelä-Savon maakuntahallitus toimitti valtiovarainministeriölle lausunnon, jossa se ei kannata maakuntavaihtoja.

maakunnat
lakikirjoja hyllyssä
Ismo Pekkarinen / AOP

Sekä Heinävesi että Joroinen pitävät kuntien maakuntavaihdoksia perusteltuina alueiden yhteistoiminnan ja maakuntajakolain näkökulmasta.

Etelä-Savon maakuntahallitus ei valtiovarainministeriöön huhtikuussa toimittamassaan lausunnossa kannata kuntien siirtymistä toisiin maakuntiin sote- ja maakuntauudistusten kaatumisen jälkeen.

Maakuntahallituksen mukaan vaihdokset nakertavat kohtuuttomasti Etelä-Savon elinvoimaa ja toimintakykyä.

Joroisten kunnanjohtaja Joonas Hänninen kuitenkin sanoo, ettei Etelä-Savon elinvoimaisuus tai toimintakyky ole perusteita maakuntavaihdoksen torppaamiseen. Sekä Hänninen että Heinäveden kunnanjohtaja Maarika Kasonen viittaavat maakuntajakolakiin, jonka mukaan maakunnan alueen määräämisessä keskeisiä kriteereitä ovat muun muassa asiointi- ja palveluyhteydet, työssäkäynti ja elinkeinoelämän yhteydet.

– Pohjois-Karjalan kunnat, maakuntaliitto, pelastustoimi sekä Siun sote ovat selkeästi ilmaisseet, että näillä kriteereillä tarkoituksenmukainen maakunta on Pohjois-Karjalan maakunta, Kasonen kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Kasosen mukaan yhteistyö Pohjois-Karjalan kanssa on Heinävedelle erittäin tiivistä, mutta Etelä-Savoon tai sen kuntiin ei Heinävedellä juurikaan ole yhteistyörakenteita.

Heinävesi haluaisi vaihtaa maakuntaa Etelä-Savosta osaksi Pohjois-Karjalaa.

Joroisissa kunnanjohtaja Joonas Hänninen mainitsee Kasosen tavoin sote-palvelujen yhteistyön Varkauden kanssa sekä esimerkiksi Heinäveden, Leppävirran ja Varkauden kanssa järjestetyn kansalaisopistotoiminnan.

– Ihmiset käyvät töissä Joroisista Varkauteen ja Varkaudesta Joroisiin, Hänninen sanoo.

Joroisissa kunnanhallitus on esittänyt valtuustolle, että muutosehdotus Pohjois-Savoon siirtymisestä ensi vuoden alusta lähtien pidetään valtiovarainministeriössä vireillä sote- ja maakuntauudistuksen kaatumisesta huolimatta. Joroisten kunnanvaltuusto käsittelee asiaa valtuuston ylimääräisessä kokouksessa 29. huhtikuuta.

Lue myös:

Heinävesi hakee nopeutusta maakuntavaihdokseen

Joroinen yrittänee vaihtaa Etelä-Savosta Pohjois-Savoon vuonna 2020