1. yle.fi
  2. Uutiset

Pakastekala, lentokoneet, ketsuppi – Näille USA:n tuotteille EU harkitsee vastatulleja Boeing–Airbus-tukiaiskiistan takia

EU-komission uhkaus on vastatoimi Yhdysvaltain uhkaukselle, että se määrää tulleja eurooppalaistuotteille rangaistukseksi Airbusin saamista tuista.

tullit
Airbus A350 -kone ilmailunäytöksessä Chilessä.
Airbus A350 -kone ilmailunäytöksessä Chilessä.Marina Lystseva / AOP

EU:n komissio on julkaissut listan yhdysvaltalaistuotteista, joille se saattaa määrätä vastatulleja Boeingia ja Airbusia koskevan tukiaiskiistan takia.

Alustavalla listalla (siirryt toiseen palveluun) on tuotteita lentokoneista kemikaaleihin ja elintarvikkeisiin, muun muassa pakastekalaa, sitrushedelmiä ja ketsuppi.

Listalla olevien tuotteiden yhteisarvo Yhdysvaltain tuonnista EU:hun on noin 20 miljardia dollaria eli vajaat 18 miljardia euroa.

Vastatoimi Trumpin uhkaukselle

EU ilmoitti viime viikolla kaavailevansa vastatulleja. Ne ovat vastalause Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uhkaukselle asettaa tulleja eurooppalaisille tuotteille, joiden arvo on lähes kymmenen miljardia euroa vuodessa.

Trump katsoo, että EU tukee epäreilusti ranskalaista lentokonevalmistaja Airbusia ja aiheuttaa näin taloudellista vahinkoa yhtiön yhdysvaltalaiselle kilpailijalle Boeingille.

EU puolestaan sanoo, että Yhdysvaltain tuet Boeingille vahingoittavat Airbusia.

EU ja Yhdysvallat ovat kiistelleet Boeingin ja Airbusin tuista Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa lähes 15 vuotta. Viime vuonna WTO katsoi, että EU on maksanut epäreiluja tukia Airbusille. WTO linjasi kuitenkin, että myös Boeing on saanut epäreilua tukea muun muassa Washingtonin osavaltiolta veroetuuksina.

EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström korostaa, että vastatoimiin tulee valmistautua, mutta hän toivoo vuoropuhelua Yhdysvaltain kanssa kiistan ratkaisemiseksi.

Korjattu 18.4. Trump uhkasi asettaa tulleja lähes kymmenen miljardin euron edestä eurooppalaisille tuotteille.

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi