1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. katupöly

Katuja harjataan nyt Meri-Lapin kaupungeissa – valmista tulee kuukaudessa

Aikataulussa pysyminen on kiinni yöpakkasista, sillä pakkassäässä harjaus ei onnistu.

katupöly
Kemin kävelykatua puhdistetaan talven jäljiltä.
Kemin kävelykatua puhdistetaan talven jäljiltä.Jari Peltoperä / Yle.

Kulunut talvi on ollut Lapissa katujen liukkauden torjunnassa normaali. Tavallinen määrä hiekoitussepeliä on riittänyt, mutta putsattavaa kaduilla ja pyöräteillä silti riittää.

– Jalkakäytävät käydään ensin, sitten pyörätiet, päätiet ja asuntokadut tulee viimeisenä. Ajallisesti siinä menee semmoinen kuukauden päivät, mutta vapuksi on aika paljon harjattuna, toteaa Kemin kaupungin tiemestari Tarja Happonen-Angerias.

Torniossa katujen puhdistustyöt on aloitettu keskustan alueella. Urakoitsijoille on annettu tavoitteeksi, että työ olisi tehty vappuun mennessä.

Aikataulussa pysyminen on kiinni yöpakkasista, sillä pakkassäässä harjaus ei onnistu. Harjaustyöt tehdään sumutettavan veden kanssa, jotta hiekka ei pöllyä.

– Tänä keväänä on niin kuivaa, että ei voi kuvitellakaan, että sinne menisi ilman vettä tekemään työtä. Kyllä siellä on pakko käyttää vettä, koska muuten on kaikki pölynä ilmassa, kertoo Tarja Happonen-Angerias.

Uusiokäyttö tutkinnassa

Kemissä on käytetty liukkauden torjuntaan talvisin keskimäärin 2 000 tonnia hiekkaa ja sepeliä. Koko Suomessa määrä on noin puolitoista miljoonaa tonnia.

Kemissä on tutkittu myös hiekoitussepelin puhtautta talven kestäneen käytön jälkeen. Tutkimus yllätti tekijänsä, sillä hiekoitussepeli ei sisältänyt isompia määriä orgaanisia epäpuhtauksia kuten öljyä. Seasta löytyy toki roskia ja muun muassa lasia.

Esimerkiksi Espoossa on meneillään kierrätyshanke, jossa hiekoitussepeliä puhdistetaan ja käytetään seuraavana talvena uudestaan. Kemissä näin ei voida vielä tehdä, mutta kaupunki tutkii sepelin uudelleenkäyttömahdollisuuksia.

– Näytteitä on otettu ja tutkimus on vielä keskeneräinen. Tutkimme, voisiko käytettyä hiekoitussepeliä käyttää vaikka maanrakennuskohteissa, sanoo Tarja Happonen-Angerias.

Lue seuraavaksi