Grilli-ilta mökillä tuli kalliiksi italialaisille opiskelijapojille: 13,5 miljoonan euron sakko metsäpalosta

Opiskelijoiden mielestä he ovat joutuneet tuhat hehtaaria tuhonneen palon syntipukeiksi.

metsäpalot
Italialainen palomies sammuttaa metsäpaloa lähellä Roomaa heinäkuussa 2017.
Metsäpalot ovat kuivina aikoina yleinen ongelma monissa maissa. Kuvassa italialainen palomies sammuttaa metsäpaloa lähellä Roomaa heinäkuussa 2017.Massimo Percossi / EPA

Italiassa kahdelle yliopisto-opiskelijalle on langetettu 13,5 miljoonan euron sakot viime joulukuussa Comon alueella syttyneestä maastopalosta, kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) ja italialaislehti La Stampa (siirryt toiseen palveluun).

22-vuotiaat miehet olivat viime joulukuun lopussa grillaamassa toisen isovanhempien vuoristomökillä, kun palo sai alkunsa.

Palo riehui useita päiviä ja tuhosi noin tuhat hehtaaria metsää Berlinghera-vuorella. Viranomaisten mukaan noin sata hehtaaria kärsi korvaamatonta vahinkoa.

Viranomaisten tutkimusten mukaan palo sai alkunsa mökillä olleista grillihiilistä. Paloa lietsoi kuivuus. Pojat ja mökin omistajapariskunta tuomittiin yhteisvastuullisesti maksamaan sakot.

"Olemme syntipukkeja"

Toinen tuomituista opiskelijoista katsoo, että he ovat joutuneet tulipalon syntipukeiksi. Puolustuksen mukaan tulipalo sai alkunsa useasta lähteestä.

Hän myös toteaa La Stampalle, että he soittivat heti palokunnan ja yrittivät itsekin tukahduttaa liekkejä.

Toisen pojista asianajaja myös huomauttaa, että mitä mieltä on määrätä niin suuri sakko tietäen, etteivät opiskelijat pysty sitä maksamaan.

Jutun syyttäjä puolustaa sakkoa Il Giorno Como -lehdelle (siirryt toiseen palveluun) sanomalla, että se on signaali ihmisten patistamiseksi suojelemaan paremmin ympäristöä.

Italialaismedian mukaan opiskelijoita saattavat uhata vielä uudet korvausvaateet, jos paloalueella omaisuusvahinkoja kärsineet haastavat heidät oikeuteen.