Vaasalla edessään taloudellisesti tiukat ajat

Vaasan talous kaipaa 25 miljoonan euron säästöjä. Säästöjen löytäminen on erittäin vaikeaa, sillä kaupunki on säästänyt viime vuosina jo paljon.

Vaasa
Frihetsstatyn på Vasa torg.
Yle/Jonas Mastosalo

Vaasalla on edessään taloudellisesti tiukat ajat. Kaupunki pyrkii sopeuttamaan talouttaan 25 miljoonalla eurolla. Jo ensi vuoden aikana tavoitellaan 15 miljoonan euron kustannussäästöä. Kaupunki teki viime vuonna 10 miljoonaa euroa tappiota. Talous haluttaisiin tasapainoon seuraavan kolmen vuoden aikana. Helppoa säästökohteiden löytäminen ei ole.

– Tämähän on aivan uskomatonta. Olemme nyt varmaan kuusi vuotta peräkanaa säästäneet ja tehneet säästösuunnitelmia toisensa perään. Talous on ollut ihan vakaalla pohjalla, mutta valtion suunnalta tullut uusia päätöksiä, jotka ovat kuntataloutta heikentäneet, kertoo Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

Leikkausten miettiminen tuntuu todella haastavalta.

– Monta vuotta on kiristetty ruuvia. Nyt kun haemme vielä tällaisia summia, niin kyllä se tulee tuntumaan ja näkymään palveluissa, Häyry kommentoi.

Vielä ei ole tiedossa, kuinka suuret vaikutukset säästöillä on henkilöstöön.

Lapsi istuu hiekkalaatikolla.
Yle

"Olemme leikanneet jo hyvin paljon viime vuosina"

Vaasan kaupungin toimialoille on esitetty 2,5 prosentin säästötavoite. Vaasan kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Linnea Westin mukaan säästöjen löytäminen on kuitenkin erittäin vaikeaa. Kasvatus- ja opetuslautakunnassa ei pystytä korottamaan maksuja tai hankkimaan lisätuloja, sillä toiminta on lakisääteistä palvelua.

– 2,5 prosentin tavoitteeseen ei ole lautakunnassa päästy. Silloin meidän pitäisi leikata opetuksen ja varhaiskasvatuksen laadusta ja sitä me emme halua. Olemme leikanneet jo hyvin paljon viime vuosina, West kertoo ja mainitsee mm. pienten koulujen lakkautukset.

Säästökohteiksi esitetään niin sanottujen ylimääräisten palveluiden vähentämistä tai niistä luopumista. Joukossa on esimerkiksi avoin päiväkotitoiminta, jonka käyttö on vähentynyt varhaiskasvatuslaki-uudistuksen vuoksi.

– Ennen Vaasassa oli 400 perhettä 0-maksuluokassa ja nykyään 700 perhettä. Se tarkoittaa sitä, että kun kerhotoiminta on maksullista, ja jos voit saada ihan maksutta päiväkotipaikan, niin helposti perheet päätyvät valitsemaan sen, West kertoo.

West on saanut yhteydenottoja työntekijöiltä, jotka ovat huolissaan säästöistä. West kuitenkin ymmärtää, että säästöt ovat tarpeen taloustilanteen parantamiseksi.

– Olemme niin vaikeassa tilanteessa, että joka paikassa täytyy vähän yrittää säästää, West kertoo.