Viron ja Venäjän presidentit tapaavat vuosikymmenen tauon jälkeen – ”Kannan vastuuni muiden EU-johtajien kanssa"

Viron presidentti Kersti Kaljulaid tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin Kremlissä ja avaa remontoidun lähetystörakennuksen.

Viro
Viron presidentti Kersti Kaljulaid puhui toimittajille Tallinnassa 5. huhtikuuta.
Viron presidentti Kersti KaljulaidRaigo Pajula / AFP

Viron presidentti Kersti Kaljulaid tapaa tänään päivällä Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa. Kyse on maiden presidenttien ensimmäisestä virallisesta kohtaamisesta kymmeneen vuoteen.

Aloite tuli virolaisilta, jotka osana protokollaa tiedustelivat tapaamisen mahdollisuutta. Myös Kaljulaid itse oli aktiivinen Putinin suuntaan.

Kaljulaid kertoi Viron lehdistölle, että hän vaihtoi Putinin kanssa muutaman lauseen marraskuussa Pariisissa, jossa molemmat osallistuivat ensimmäisen maailmansodan päättymisen 100-vuotismuistojuhliin.

– Sanoin hänelle, että olemme naapureita ja meidän pitäisi puhua, vaikka itse asioista olisimmekin eri mieltä, Kaljulaid sanoi.

Asialistalla Itämeren turvallisuus

Tänään ohjelmassa on presidenttien kahdenvälinen tapaaminen Kremlissä. Aikaa sille on varattu puoli tuntia.

Kremlin tiedotteessa neuvottelujen aiheeksi muotoillaan maiden väliset suhteet sekä kauppa- ja kulttuurisuhteiden kehittämisnäkymät. Lisäksi ajatuksia aiotaan vaihtaa Itämeren alueen turvallisuudesta ja sen takaamisesta.

Neuvotteluihin osallistuu myös ulkoministeri Sergei Lavrov. Tapaamisen jälkeen presidentit lounastavat. Mukana on talouden kehittämisministeri Maksim Oreškin.

Viron lehdistössä arvioidaan lounasseurueen kokoonpanon kertovan siitä, että pöydässä keskustellaan Viron ja Venäjän taloussuhteiden lisäksi laajemminkin Venäjän ja EU:n välisestä kaupankäynnistä.

Vuosikymmenen tauko

Viron ja Venäjän korkean tason suhteet ovat olleet jäissä viimeiset kymmenen vuotta.

Viimeinen niitti oli suomalaisugrilainen konferenssi Hanti-Mansiassa, josta Viron tuolloinen presidentti Toomas Hendrik Ilves marssi ulos delegaationsa kanssa.

Syy oli venäläisten esittämä arvostelu ja maiden välinen tulehtunut tilanne vuosi Tallinnan pronssisoturimellakoiden jälkeen.

Kaljulaidin Venäjän-visiitti on aiheuttanut Virossa jonkin verran arvostelua. Virolaiset kriitikot epäilevät, että Viro ei näyttäydy hyvässä valossa muiden länsiliittolaisten silmissä. Virolle EU:hun ja sotilasliitto Natoon kuuluminen on turvallisuuden tae.

Venäjä syyttää Viroa säännöllisin väliajoin venäjänkielisen vähemmistön oikeuksien rikkomisesta. Viro ja muut Baltian maat saavat tuta Venäjän toistuvan inhon myös kuulumisestaan Natoon.

Viro on ainoa EU-maa, jonka kanssa Venäjällä ei ole rajasopimusta. Se jäi pöydälle sen jälkeen kun Viron parlamentti halusi sopimuksen esittelyosaan maininnan Tarton rauhasta. Nämä ovat aiheita, joita tänään saatetaan sivuta.

Putinin vilkas kevät

Viime viikolla sekä Ruotsin pääministeri Stefan Löfven että Norjan pääministeri Erna Solberg tapasivat Putinin vuosien tauon jälkeen Pietarin arktisella foorumilla.

Viron presidentin tapaaminen asettuu näin jatkumoon, jossa länsijohtajat pitävät keskusteluyhteyttä Venäjän kanssa tarpeellisena.

– Pidän kiinni niistä perusteista, jotka olemme muiden Euroopan maiden kanssa sopineet Venäjän kanssa toimimisesta, Kaljulaid painotti Viron yleisradioyhtiön ERR:n haastattelussa.

Kaljulaid on rauhallinen ja pragmaattinen presidentti, joka tuskin odottaa mitään suurta läpimurtoa Viron ja Venäjän suhteisiin torstainkaan jälkeen.

– Tapaamisella otan vastuuta muiden EU-johtajien kanssa yhteydenpidosta naapurimaamme kanssa, Kaljulaid sanoi.