Eksoten lähivuosien strategia etenee sote-piirin valtuustoon

Strategialinjauksen perusteella Etelä-Karjalaan on tulossa neljä laajan palvelun sote-keskusta ja seitsemän hyvinvointiasemaa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
Eksoten kyltti
Vuodeosastot aiotaan siirtää Etelä-Karjalan kunnista strategiakauden lopulla eli vuonna 2023 keskussairaalaan.Kari Kosonen / Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten hallitus on keskiviikkona käsitellyt vuosien 2019–2023 strategiaa.

Strategialinjauksen mukaan maakuntaan on tulossa neljä laajan palvelun sote-keskusta ja seitsemän hyvinvointiasemaa.

Laajan palvelun sote-keskukset toimisivat Lappeenrannassa Armilassa, Joutsenossa ja Sammonlahdessa sekä Imatralla.

Niissä olisi kaikkina arkipäivinä lääkäri- ja hoitajavastaanotot, näytteenotto, suun terveydenhuolto sekä muun muassa sosiaalipalvelut. Kuvantaminen toimisi Imatralla ja Armilassa.

Keskussairaalan remontointi vuokratilojen kunnostamista edullisempaa

Armilan sote-keskuksella on strategiakauden lopussa edessä muutto Armilasta remontoidun keskussairaalan yhteyteen.

Keskussairaalan remontointi ja ravintohuollon käyttöön tuleva uudisrakennus tulevat selvitysten mukaan edullisemmaksi kuin toiminnan jatkaminen Armilassa.

Toiminnan jatkaminen Armilassa edellyttäisi 26,5 miljoonan euron investointeja. Uudistukset nostaisivat reilusti Lappeenrannan kaupungille maksettavaa vuokraa, joka nykyisellään on 1,8 miljoonaa euroa vuodessa. Keskussairaalassa Eksote toimii omissa tiloissaan.

Hyvinvointiasemat ja kotihoito kaikissa kunnissa

Hyvinvointiasemat sijoitettaisiin strategiaselvityksen mukaan Rautjärvelle, Ruokolahdelle, Parikkalaan, Luumäelle, Savitaipaleelle, Taipalsaarelle ja Lemille.

Niissä olisi hoitajan vastaanotto viitenä päivänä viikossa sekä fysioterapeutin palveluja, sosiaalityön peruspalveluja ja laboratorion näytteenotto. Lääkäri ja hammaslääkäri pitäisivät vastaanottoja erikseen määriteltävien periaatteiden mukaan.

Kaikissa kunnissa säilyisivät myös kotihoito, kotikuntoutus ja muut kotiin vietävät palvelut sekä tehostettu palveluasuminen, neuvolat, kouluterveydenhuolto ja oppilashuolto.

Keskussairaalan alueelle 58 miljoonan euron investoinnit

Eksote käyttää lähivuosina remontteihin ja rakentamiseen yhteensä 58,3 miljoonaa euroa. Kaikki investoinnit tehdään keskussairaalan alueelle Lappeenrantaan.

Hankekokonaisuuteen kuuluvat keskussairaalan 10-kerroksisen tornin ja B-siiven remontit, pysäköintitalo sekä ravintohuoltokeskus, josta toimitetaan aterioita myös sairaalan ulkopuolelle.

Pysäköintitalon (kustannusarvio 10 miljoonaa) rakennuttaa Sairaalaparkki Oy ja ravintohuoltokeskuksen (kustannusarvio 12,3 miljoonaa) Saimaan tukipalvelut Oy.

Vuodeosastot muuttavat keskussairaalaan

Keskussairaalan tornin remontin valmistuttua lyhytaikainen vuodehoito keskitettäisiin sinne, ja Imatran Honkaharjun, Savitaipaleen ja Armilan vuodeosastot lakkautettaisiin.

Taipalsaarelle jäisi vuodeosasto, joka voi esimerkiksi epidemiatilanteissa toimia joustotilana.

Parikkalan vuodeosastosta on tarkoitus tehdä vuonna 2023 toimintakykykeskus.

Taloutta tasapainotetaan 30,7 miljoonalla eurolla

Vuosina 2019–2023 Eksoten toiminnassa toteutetaan talouden tasapainottamisohjelmaa. Sen tavoitteena on kattaa syntyneet alijäämät ja estää uusien alijäämien syntyminen.

Tasapainotusohjelman mukaan Eksoten nettomenot voivat kasvaa vuosittain 1,5 prosentilla. Jäsenkunnille tavoite tarkoittaa maksuosuuksien 1,8 prosentin vuotuista kasvua vuosina 2021–2023.

Strategialinjaukset lyödään lukkoon Eksoten valtuustossa.