Puolueiden ehdokaslistat selvillä: Laura Huhtasaari lähtee eurovaaleihin, Timo Soini ei

Eurovaaliehdokkaiksi on ilmaantunut useita kansanedustajaksi valittuja tunnettuja henkilöitä. KD:n Sari Essayah asettaa hallituspaikan ykköseksi.

eurovaalit
EU-parlamentin rakennus Strasbourgissa.
AOP

Keskeiset puolueet ovat julkistaneet viimeisetkin ehdokkaansa toukokuussa järjestettäviin europarlamenttivaaleihin. Ehdolle on asetettu useita poliitikkoja, jotka on juuri valittu eduskuntaan.

Tuplaehdokkaat viestivät siitä, että puolueilla on ollut vaikeuksia houkutella ehdokkaita vaaleihin, arvioi väitöskirjatutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.

Ehkä odotetuin tieto torstaina oli, asettuuko sinisten Timo Soini ehdolle. Soini kertoi aamupäivällä blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että ei asetu.

Laura Huhtasaari ryhtyy PS:n kärkiehdokkaaksi

Perusuomalaisten torstaina julkaisemalla ehdokaslistalla (siirryt toiseen palveluun) on useita kansanedustajia. Kärkinimenä varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari asettuu ehdolle.

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen kertoi jo keskiviikkona ehdokkuudestaan. Muita torstaina julkistettuja PS-ehdokkaita ovat muun muassa nyt eduskuntaan valittu Sebastian Tynkkynen, istuva europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner sekä eduskunnasta pudonnut Mika Raatikainen.

Keskustan ehdokaslistalla (siirryt toiseen palveluun) ova eduskunnan jättäneet Mauri Pekkarinen ja Pekka Puska, nykyiset europarlamentaarikot Elsi Katainen ja Mirja Vehkaperä sekä sanomalehti Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen.

Essayahilla selvä marssijärjestys, jos meppipaikka tulee

Kristillisdemokraattiehdokkaista (siirryt toiseen palveluun) tunnetuin on puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah. Myös kristillisten kansanedustajaksi valittu Peter Östman pyrkii europarlamenttiin. KD:n puoluesihteerin Asmo Maanselän mukaan kumpikin siirtyy mepiksi, mikäli heidät valitaan.

Essayah itse kertoi, että jos hän tulee valituksi Euroopan parlamenttiin, hän jatkaa meppinä Suomen EU-puheenjohtajakauden ja palaa sitten eduskuntaan. Jos puolue nousee hallitukseen ja hän saa ministeripaikan, hän luopuu meppipaikastaan.

– Onnistui se puolueen johtaminen Brysselistä perussuomalaisiltakin, Maanselkä arvioi.

Europarlamentaarikkoja numeroiduilla paikoillaan
Europarlamentaarikoita työssään.Patrick Seeger / EPA

Kokoomuksella täysi lista jo ennen h-hetkeä

Kokoomus (siirryt toiseen palveluun) on nimennyt kaikki ehdokkaansa jo aiemmin. Heitä ovat muun muassa europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen. Ehdokkaiksi on nostettu myös konkaripoliittikko Kimmo Sasi ja europarlamentista viime vaaleissa pudonnut Eija-Riitta Korhola.

Sosiaalidemokraattien (siirryt toiseen palveluun) ehdokkaita ovat eduskuntatyön jättänyt Eero Heinäluoma ja europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri. Tänään lista täydentyi muun muassa Satu Taavitsaisella, joka putosi eduskunnasta.

Vihreiden ehdokkaiden (siirryt toiseen palveluun) kärkinimiä ovat europarlamentaarikko Heidi Hautala ja eduskuntatyön jättänyt Ville Niinistö. Myös vihreillä on muita kansanedustajaksi valittuja meppiehdokkaita.

Vasemmistoliitosta (siirryt toiseen palveluun) ehdolla ovat kansanedustajanpaikkansa uusinut Hanna Sarkkinen, eduskuntaan valittu europarlamantaarikko Merja Kyllönen ja eduskunnasta pudonnut Silvia Modig.

RKP:n tunnetuin (siirryt toiseen palveluun) ehdokas on europarlamentaarikko Nils Torvalds. Listalta löytyy myös ex-jääkiekkoilija Sean Bergenheimin nimi.

Sinisillä "ei euroakaan" vaaleihin – Lindström perui ehdokkuuden

Timo Soini kertoi päätöksestään omassa blogissaan (siirryt toiseen palveluun)ja puolue tiedotti myöhemmin ehdokkaistaan (siirryt toiseen palveluun). Europarlamenttiin yrittävät eduskunnasta pudonneet Ari Jalonen ja Kari Kulmala.

Eduskunnasta pudonnut Jari Lindström perui ehdokkuutensa keskiviikkona. Jussi Niinistö menetti myös paikkansa jailmoitti heti vaalien jälkeen, että ei asetu ehdolle. Myöskään Sampo Terho ja puoluesihteeri Matti Torvinen eivät ole käytettävissä.

– Puolueella ei ole asettaa euroakaan EU-vaaleihin, Torvinen toteaa tiedotteessa.

Seitsemän tähden liike (siirryt toiseen palveluun) on asettanut eurovaaleihin yhteensä 20 ehdokasta. Yhtenä heistä paikkaa tavoittelee puolueen puheenjohtaja Paavo Väyrynen. Hän tavoitteli jatkoa myös eduskuntaan, mutta ei siinä onnistunut.

Myös kansalaispuolue ilmoitti asettavansa ehdokkaita eurovaaleihin. Väyrynen perusti kyseisen puolueen, kun hän lähti riitojen jälkeen keskustasta.

Liike Nyt ei aseta yhtään ehdokasta eurovaaleihin.

Juttua korjattu klo 13.55. Vihreiden kansanedustajaksi valittu Satu Hassi ei ole eurovaaliehdokas joten hänen nimensä on poistettu jutusta.

Lue myös:

Jari Lindström teki U-käännöksen – ei lähdekään ehdolle eurovaaleihin: "Kun tässä nyt avaudutaa

Timo Soini ei lähde ehdolle eurovaaleihin – "Minä lähden politiikasta, hyväntuulisena, hyvillä mielin