Maailman pullukoin papukaijalaji löi pesintäkauden ennätykset – aikuisia kakapoita on maailmassa vain 147

Lentokyvyttömyyden ja suuren elopainon lisäksi monet kakapoja tavaneet ovat kuvailleet lintuja persoonallisuuksiksi.

papukaijat
Kakapo.
Kakapo.New Zealand Department of Conservation

Äärimmäisen uhanlaisella pöllöpapukaijalla eli kakapolla (Strigops habroptila) on ollut tänä vuonna ennätyksellisen hyvä pesintäkausi.

Uudessa-Seelannissa tavattavan lentokyvyttömän ja papukaijalajeista painavimman kakapon pelastamiseksi on tehty vuosikymmeniä pitkäjänteistä suojelutyötä. Tällä hetkellä aikuisia kakapoita elää maailmassa vain 147 kappaletta, kertovat muun muassa BBC (siirryt toiseen palveluun) ja Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Onnistuneen pesintäkauden tuloksena yhteensä 76 kakapon poikasta on kuoriutunut tänä vuonna munista elävänä. Niistä noin 60 yksilön uskotaan saavuttavan aikuisiän.

Pesimäkauden onnistumista selittää Rimu-puiden ennätyksellinen hedelmäsato. Naaraat ovat ravintopaljouden vuoksi pesinneet tavallista aikaisemmin ja joissakin tapauksissa onnistuneet pesimään toisenkin kerran.

Kakapo oli aikoinaan yksi Uuden-Seelannin yleisimmistä lintulajeista. Lentokyvyttömät, enimmillään neljä kiloa painavat kakapot lähes kuolivat sukupuuttoon Euroopasta Uuteen-Seelantiin muuttaneiden siirtolaisten mukana tulleiden kissojen ja rottien hampaissa. Jäljellä olevat pöllöpapukaijat asuvat kolmelle saarelle perustetuilla suoja-alueilla.

Lentokyvyttömyyden ja suuren elopainon lisäksi monet kakapoja tavaneet ovat kuvailleet lintuja persoonallisuuksiksi. Kakapon ominaispiirteisiin kuuluu myös kilometrien päähän kantava soidinääntely.

Aiheesta lisää.

Critically endangered kākāpō – the world's fattest parrot – has record breeding season (siirryt toiseen palveluun)

Rare kakapo parrots have best breeding season on record (siirryt toiseen palveluun)