Vaalitappio sytytti sanasodan Satakunnan kokoomuksessa – kiistan keskiössä ehdokasasettelu

Satakunnan kokoomuksen puheenjohtaja Satu Hatanpää on tuohtunut Porin kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtajan Timo Tarvaisen vaalitappiota koskevista arvioista.

Kansallinen Kokoomus
Satakunnan kokoomuksen puheenjohtaja, Porin kaupunginvaltuutettu Satu Hatanpää (kok.) valtuuston kokouksessa 24.9.2018.
Antti Laakso / Yle

Kokoomuksen kokema karvas vaalitappio Satakunnan vaalipiirissä on johtanut paikallisten kokoomuksen nokkahenkilöiden kiistelyyn maakuntalehti Satakunnan Kansan palstoilla.

Satakunnan kokoomuksen puheenjohtaja Satu Hatanpää on pöyristynyt (siirryt toiseen palveluun) Porin kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtajan Timo Tarvaisen lehdessä esittämästä arviosta, jonka mukaan kokoomuksen ehdokaslistalla saattoi olla "turhia ehdokkaita".

"Porin kokoomus elää painajaista"

Hatanpää sanoo Satakunnan Kansaan kirjoittamassaan mielipidekirjoituksessa, että jokaisen ehdokkaan saamat äänet olivat tärkeitä kokoomuksen valtakunnallisen tuloksen kannalta.

– Ehdokkaat, heidän tukitiiminsä sekä kenttäväki tekivät todella kovaa ja arvokasta työtä. Ilman näitä upeita ihmisiä tämä homma ei toimi. Ei mikään ihme, että Porin kokoomus elää painajaista. Mainitut lausunnot eivät ainakaan innosta porukkaa lähtemään mukaan talkoisiin saati ehdolle, Hatanpää kirjoittaa.

Timo Tarvainen (kok.) istuu Anttivesa Knuuttilasta (kok.) kuvassa vasemmalla.
Porin kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Timo Tarvainen (kok.) kuvassa keskellä Porin valtuuston kokouksessa.Antti Laakso / Yle

Hatanpää viittaa siihen, että Porin kokoomus ei saanut läpi kansanedustajaa vaan ainoa kokoomuslainen satakuntalaiskansanedustaja on nyt raumalainen Matias Marttinen.

Satakunnan kokoomus tavoitteli vaaleissa kolmea paikkaa mutta sai vain yhden kansanedustajan. Puolueen vaaliliitto RKP:n kanssa toi listalle vain 177 lisä-ääntä. Heikoin kokoomuksen oma ehdokas Krista Sorri sai 187 ja Veera Filppula 221 ääntä.

Jos kokoomus olisi saanut Satakunnassa kaksi kansanedustajaa, se olisi noussut eduskunnassa paikkamäärissä tasoihin perussuomalaisten kanssa 39 edustajalla. Kolmen paikan tavoitteen saavuttaminen olisi nostanut kokoomuksen eduskunnassa vaalivoittaja SDP:n rinnalle 40 paikalla.

Kritiikkiä ja vastakritiikkiä

Piirin puheenjohtaja Satu Hatanpää pitää vaalituloksen nostattamaa arvostelua jälkikäteisenä huuteluna. Hän kiistää mielipidekirjoituksessaan, että puolue olisi sanellut esimerkiksi vaaliliiton RKP:n kanssa tai että piiri olisi ottanut sinisistä tulleen kansanedustaja Ari Jalosen listalle sitoutumattomana erikoisella järjestelyllä puoluetoimiston painostuksesta.

Lausunnot eivät ainakaan innosta porukkaa lähtemään mukaan talkoisiin saati ehdolle.

Satu Hatanpää (kok.)

Osa kokoomuslaisista on Ylen tietojen mukaan pitänyt kummallisena sekä Jalosen ottamista ehdokkaaksi että RKP-vaaliliittoa. Myös ex-kansanedustaja Jouni Lehtimäen ehdokkuus on herättänyt hämmennystä.

Arvostelua Satakunnassa on saanut osakseen myös kokoomuspiirin toiminnanjohtaja Antti Ahonen, jonka työsuhde vakinaistettiin tiistaina huolimatta siitä, että vaalitavoitteet jäivät piirissä saavuttamatta. Ahonen itse kommentoi Ylelle vaali-iltana pitävänsä ehdokasasettelua onnistuneena.

Kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen kertoi Satakunnan Kansalle, että Ahonen vakinaistettiin palkinnoksi hyvin menneestä vaalityöstä.

Porin kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Timo Tarvainen ei halunnut kommentoida vaalituloksen aiheuttamaa keskustelua tai Satu Hatanpään kirjoitusta keskiviikkona Ylelle.

Keskustelu aiheesta on auki klo 22 saakka.