Muellerin Venäjä-tutkinnan raportti julki torstaina – oikeusministeri pitää tiedotustilaisuuden ennen julkaisua

400-sivuisesta raportista jätetään julkaisematta esimerkiksi salaiseksi luokiteltua tietoa.

Trump-Venäjä-yhteyksien tutkinta
Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr.
Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr.Pete Marovich / EPA

Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr pitää torstaina tiedotustilaisuuden liittyen erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan raporttiin kello 16.30 Suomen aikaa, kertoo The Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Barrin on myös määrä julkistaa raportista karsittu versio torstaina. Washington Postin mukaan Barr antaa tiedotustilaisuudessa yleiskuvan raportista ja vastaa kysymyksiin prosessista. Itse raportti julkaistaan vasta noin 1,5 tuntia tiedotustilaisuuden alkamisen jälkeen.

New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan oikeusministeriön edustajat ovat käyneet keskusteluja raportin sisällöstä Valkoisen talon lakimiesten kanssa viime päivien aikana. Nämä keskustelut ovat auttaneet presidentti Donald Trumpin leiriä valmistautumaan raportin julkistamiseen.

NY Timesin Valkoisen talon kirjeenvaihtaja Maggie Haberman kritisoi tulevaa tiedotustilaisuutta. Hänen mukaan kyse ei ole tiedotustilaisuudesta, vaan ennemminkin oikeusministeri Barrin mahdollisuudesta puolustella itseään. Itse raportin sisällöstä on vaikea kenenkään kysellä mitään, koska raportti julkaistaan vasta tiedotustilaisuuden jälkeen.

Presidentti Trump kertoi Barrin tiedotustilaisuudesta radiohaastattelussa keskiviikkona, jonka jälkeen myös oikeusministeriöstä vahvistettiin asia.

CNN (siirryt toiseen palveluun):n mukaan myös Trump saattaa pitää tiedotustilaisuuden aiheesta.

– Oikeusministeri Barr pitää tiedotustilaisuuden. Ehkä minäkin sen jälkeen. Saa nähdä, Trump sanoi WMAL Radion Larry O'Connorille.

400-sivuinen raportti

Barr on kertonut aiemmin, että Muellerin raportti on lähes 400 sivua pitkä ja sitä varten on haastateltu noin 500 ihmistä. Hän julkisti maaliskuun lopulla nelisivuisen tiivistelmän raportista, jonka mukaan Muellerin tutkinnassa ei löytynyt todisteita siitä, että Trump tai hänen presidentinvaalikampanjansa olisi vehkeillyt venäläisten kanssa.

Sen sijaan Mueller ei raportissaan ota suoraan kantaa siihen, syyllistyikö Trump oikeuden estämiseen. Raportti esittelee kunkin toimen osalta todisteita "kysymyksen molemmin puolin", ja Muellerin itsensäkin mukaan asia on vaikea.

Julkisuudessa arvostelua on herättänyt etenkin se, että Trump erotti Venäjä-tutkintaa aiemmin johtaneen liittovaltion poliisin FBI:n johtajan James Comeyn keväällä 2017.

– Vaikka tämä raportti ei päättele, että presidentti syyllistyi rikokseen, se ei myöskään vapauta häntä epäilyistä, Barr siteeraa Muelleria.

Oikeusministeri Barrin mukaan osa raportista tullaan jättämään pois julkisuudeta, sillä se sisältää valamiehistön materiaalia, salaiseksi luokiteltua tietoa sekä yksityiskohtia käynnissä olevista tutkimuksista.