1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pääsiäinen

Autoliiton vapaaehtoisten urakka alkaa – Lapissa liikennettä riittää useammalle päivälle

Lapin tunturikohteissa lauantai on vaihtopäivä, joten pääsiäisen meno- ja paluuliikenne jakautuu eri päiville.

pääsiäinen
Autoliiton tiepalvelu teksti haalarin selässä
Operaatio Pajunkissa auttaa autoilijoita pääsiäisliikenteessä.Miki Wallenius / Yle

Autoliiton vapaaehtoiset päivystävät kiirastorstaista alkaen koko pääsiäisen Lapissa. Esimerkiksi länsirajalla Torniosta Enontekiölle on tehostetussa lähtövalmiudessa puolenkymmentä autokuntaa.

Vapaaehtoisten tiepalvelumiesten toiminnan painopiste on muuttunut tiellä tai huoltoasemilla tapahtuvasta partioinnista pääasiassa kotoa käsin hoidettavaksi päivystykseksi. Tornion osaston puheenjohtaja Taisto Korhonen kertoo, että useimmiten vapaaehtoisten apua tarvitaan huonojen akkujen tai polttoaineen loppumisen takia.

Kiirastorstai on ollut perinteisesti pääsiäisen vilkkain liikennepäivä, sillä paluuliikenne jakautuu selvemmin usealle eri päivälle. Poliisin mukaan liikenne on vilkasta pääsiäisenä myös kaupunkien läheisyydessä.

– Tunturikohteissa lauantai on vaihtopäivä, joten liikenne jakautuu pohjoisessa useammalle päivälle, sanoo Taisto Korhonen.

Hänen mukaansa kelikään ei enää nykyään pääse yllättämään autoilijoita samaan tapaan kuin takavuosina. Sääolosuhteet ovat paremmin tiedossa, joten matkantekoon osataan esimerkiksi varata aikaa.

Lue seuraavaksi