Notre Damen palo on saanut huijarit liikkeelle Ranskassa – jälleenrakennusrahoja kalastellaan ovelasti

Rahaa yritetään huijata muun muassa valesoitoilla ja -sivustoilla

Notre Damen katedraali
Kuva Notre Damen katedraalin sisältä palon jälkeen. Ristin ja penkkien välissä on palossa syntynyttä rojua.
Christophe Petit Tesson / EPA

Ranskassa varoitetaan Notre Damen katedraalin jälleenrakennusrahojen perässä olevista huijareista. Ranskan Perintösäätiö on jo kerännyt yli 13 miljoonaa euroa yksityisiltä henkilöiltä, mutta nyt apajille on tullut myös huijareita.

Säätiö kertoo, että sen tietoon on tullut huijaustapauksia niin Ranskassa kuin ulkomailla. Säätiö ei kerää rahaa puhelimella tai sähköpostilla, joten puhelut ja meilissä esitetyt vetoomukset ovat huijausta.

Säätiö itse kerää lahjoituksia muun muassa verkkosivuillaan. Ranskan kulttuuriministeri Franck Riester kuitenkin muistutti, että Notre Damen jälleenrakennuksen varainkeruu on tuonut mukanaan myös huijaussivustoja.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron haluaa, että maanantain palossa pahoin kärsinyt Notre Dame seisoo uljaana jo vuonna 2024, kun Ranska isännöi kesäolympialaisia.

Tavallisten kansalaisten lisäksi myös huippurikkaat ovat luvanneet lahjoittaa miljooniaan pariisilaiskatedraalin korjaukseen.

L'Oreal-kosmetiikkavalmistaja ja tuotemerkin taustalla oleva Bettencourtin perhe kertoi lahjoittavansa jälleenrakennukseen huimat 200 miljoonalla euroa. Summa on sama, minkä luksustavaroita valmistavan LVMH-yhtiön toimitusjohtaja Bernard Arnault lupasi lahjoittaa.

Ranskalainen öljy-yhtiö Total ja Kering-luksustavarayhtiö ovat kummatkin sitoutuneet lahjoittamaan 100 miljoonaa euroa. Lisäksi esimerkiksi teknologiayhtiö Applen toimitusjohtaja Tim Cook ilmoitti tiistaina Twitterissä, että Apple lahjoittaa rahaa Notre Damen kunnostukseen.