Tämän tiedämme nyt Madeiran bussiturmasta: 29 saksalaista kuoli, turman syy epäselvä, kyydissä ei ollut suomalaisia

Kokosimme kolme kiinnostavaa kysymystä tuhoisasta onnettomuudesta.

Madeira
Pelastustyöntekijöitä romuttuneen bussin vierellä.
Rui Silva / AFP

Mitä tapahtui?

29 ihmistä kuoli ja 27 loukkaantui, kun turisteja kuljettanyt linja-auto kaatui Madeiran lomasaarella keskiviikkona noin kello 18.30 paikallista aikaa. Onnettomuus tapahtui Caniçossa noin 12 kilometrin päässä Madeiran pääkaupungista Funchalista.

Tiedot onnettomuudesta eivät ole vielä tarkkoja, mutta kuljettaja ilmeisesti menetti linja-auton hallinnan kapealla tiellä mutkassa. Julkisuudesssa on pohdittu, olisiko syynä voinut olla vika linja-auton jarruissa.

Tieltä suistunut bussi rinteessä
AFP

Bussi syöksyi aluksi kapealta tieltä ja kieri sen jälkeen ympäri ilmeisesti useita kertoja. Lopulta bussi putosi mäen alla sijainneen talon päälle.

Keitä uhrit olivat?

Kaikki linja-auton matkustajat olivat saksalaisia turisteja. Bussissa oli yhteensä 55 ihmistä, kun mukaan lasketaan myös kuljettaja ja opas. Uutistoimisto AFP:n mukaan kuolleet ovat 40–50-vuotiaita.

Uhreista 28 kuoli heti turmapaikalla ja yksi myöhemmin sairaalassa. Kuolleista 11 oli miehiä ja 18 naisia.

Loukkaantuneiden joukossa on myös paikallisia, joita linja-auto ruhjoi.

Saksalaislehti Bildin (siirryt toiseen palveluun) mukaan kyydissä ollut turistiryhmä oli ilmeisesti matkalla illalliselle pääkaupunki Funchaliin.

kartta
Yle

Ulkoministeriön tiedon mukaan bussissa ei ollut suomalaisia. Madeiralle on tehnyt matkustusilmoituksen 29 suomalaista ja Portugaliin 290. UM:n viestinnän mukaan maakohtaisen ilmoituksen tehneistä kaikki eivät välttämättä tarkenna matkakohdettaan.

Miten onnettomuuteen on reagoitu?

Madeiran aluehallinto on julistanut kolmen päivän suruajan. Lisäksi Portugalin pääministeri Antonio Costa on lähettänyt surunvalittelut Saksan liittokanslerille Angela Merkelille.

Myös Saksan hallitus ottaa osaa omaisten suruun.

– Olemme syvästi suruissamme niiden puolesta, jotka menettivät henkensä onnettomuudessa. Loukkaantuneet ovat ajatuksissamme, hallituksen tiedottaja Steffen Seibert kirjoitti viestipalvelu Twitterissä.

Lähteet: AFP, Reuters, STT