Keskipohjalaislapset innostuivat painista – "Nollasta lähdettiin ja muutamassa vuodessa saatiin 250 harrastajaa"

Kälviän Tarmo saa lapset ja nuoret painimaan. Seuran historian ensimmäinen arvokisamitalikin on nyt pokattu.

paini
Jimi Witick saa SM-pronssin kaulaansa valmentaja Jouko Salmelalta.
Jimi Witick saa SM-pronssin kaulaansa valmentaja Jouko Salmelalta.Jussi Sia

Puolet elämästään paininut 14-vuotias Jimi Witick on onnellinen nuori mies. Poika voitti ensimmäisen arvokisamitalinsa, SM-pronssia kreikkalais-roomalaisessa painissa 48 kiloisten sarjassa.

Samalla hän tuli tehneeksi historiaa. SM-mitali on ensimmäinen kilpailut järjestäneen seuran, Kälviän Tarmon, painihistoriassa.

– Pronssi tuli yllätyksenä, en arvannut, että noin hyvin menisi. Yleisö kannusti kovasti ja se auttoi. Tuntui hyvältä, kun kaikki hurrasivat, Witick iloitsee.

Taaperoista kilpailijoihin

Myös Kälviän Tarmon painijaoston puheenjohtaja Jouko Salmelalla on syytä iloon. Mies viritti painiharrastuksen seurassa seitsemän vuotta sitten.

– Aloitin nollasta, enkä olisi voinut uskoa, että tämä kasvaa näin isoksi. Meillä on nyt 250 harrastajaa, 17 koulutettua ohjaajaa ja 12 ryhmää, Salmela luettelee.

Nuorimmat taaperopainijat ovat 1-vuotiaita. He opettelevat motoriikkaa ja temmeltävät painimatolla vanhempiensa kanssa. Kolmivuotiaat ovat nallepainijoita, isommat nassikkapainijoita. Kilpapainijoita seurassa on parikymmentä.

Mikä sai pojat ja tytöt innostumaan palavasti painista Kokkolan vajaan 5000 asukkaan liitoskunnassa?

– Hyvää valmennusta, ryhmiä eri ikäisille, kivaa hommaa, pehmeä painimatto koukuttaa lapsia. Ehkä myös vielä uutuudenviehätystä, Salmela sanoo.

Vaikka laji on yksi perinteisimmistä, Kokkolassa harrastaminen on hänen mukaansa jäänyt vähälle.

Myös SM-kisojen järjestäminen on sulka Kälviän Tarmon painitoiminnan hattuun. Alle 18-vuotiaiden poikien kreikkalais-roomalaisen painin SM-kilpailu toi Kokkolaan noin 90 kilpailijaa.

Heti perään urheiluseura isännöi kansallisen juniorikisan, joka keräsi paikalle 230 painijaa.

Jimi Witick tekee lihastreeniä autotallissa.
Jimi Witick tekee lihastreeniä autotallissa.Raila Paavola / Yle

Jimi Witick lähti kokeilemaan painia, kun isoveli ja kaveritkin menivät.

– Ensin tuntui vähän oudolta, mutta lajin otteisiin tottui kuitenkin nopeasti. Kipeääkin otti, ennen kuin oppi kunnolla.

Paini on Witickin mukaan vuosien mittaan kasvattanut kipukynnystä ja tuonut voimaa, ketteryyttä ja uskallusta.

– Vahvuuteni on varmaan se, että menen koko ajan kaverin päälle, olen aktiivinen.

Witickillä on painitreenit kolmesti viikossa. Välipäivinä hän nostelee painoja, hakkaa nyrkkeilysäkkiä ja käy lenkillä. Välillä poika käy treenaamassa Etelä-Pohjanmaalla.

SM-pronssimitalisti ei ole vielä ehtinyt miettiä tavoitteita painiuransa suhteen. Painijaoston puheenjohtaja Jouko Salmela kuitenkin tähyilee jo tulevaisuuteen.

– Toivottavasti meillä on jossakin vaiheessa myös aikuisia kilpapainijoita. Siihen on vielä aikaa, koska kaikki painijamme ovat alle 15-vuotiaita.

Kiireisin tavoite on Salmelan mukaan ohjaajan palkkaaminen.

– Silloin pystyisimme hyödyntämään omaa painisaliamme myös iltapäivisin.