Remonttifirma tuomittiin kärjäoikeudessa – laiminlöi työturvallisuuden asbestin purkutöissä

Mineriittilevyjä säilytettiin maassa ja lisäksi työmaiden valvonnassa oli puutteita. Yhtiön johto tuomittiin sakkoihin.

Asbestin purkutyöt
Varoitus asbestista rakennustyömaalla.
Muun muassa asbestinauhat puuttuivat työmaalta.Jyrki Lyytikkä / Yle

Ulkoverhousremontteihin erikoistunut yritys tuomittiin käräjäoikeudessa sakkoihin työturvallisuusrikoksista.

Yhtiö teki ulkoverhousremonttia kahdessa omakotitalossa Imatralla. Työhön kuului asbestia sisältäviä mineriittilevyjen irrottamista.

Käräjäoikeuden mukaan yhtiö laiminlöi työturvallisuusmääräyksiä.

Kolme työnjohtajaa ja toimitusjohtaja tuomittiin päiväsakkoihin. Sakkojen suuruus vaihtelee 390 eurosta 1225 euroon. Lisäksi remonttiyritys tuomittiin 8000 euron suuruiseen yhteisösakkoon. Syyttäjä vaati 40 000 euron yhteisösakkoa.

Puutteita asbestin käsittelyssä

Työturvallisuusmääräyksiä laiminlyötiin muun muassa työmaiden valvonnassa ja varsinaisessa purkutyössä. Lisäksi asianmukainen asbestijätteen käsittely oli puutteellista molemmissa imatralaisessa remonttikohteessa.

Asbestijätettä oli säilytetty maassa pressun päällä siten, että osa hajonneista mineriittilevyjen paloista oli levinnyt pressun ulkopuolelle. Toisessa remonttikohteessa purkujätettä on ollut lavalla peittämättömänä.

Käräjäoikeuden mukaan asbestipölyn hallitsemiseksi mineriittilevyt olisi, varsinkin niiden hajottua, pitänyt välittömästi pakata tiiviisiin pakkauksiin.

Puutteet tulivat ilmi, kun aluehallintovirasto teki työmaalle tarkastuskäynnin remontin alkuvaiheessa.

Lisäksi asianmukaiset työmaata rajaavat asbestinauhat puuttuivat. Ne laitettiin paikoilleen vasta tarkastuksen jälkeen.

Käräjäoikeuden mukaan laiminlyönneissä oli kyse pikemmin työnantajan työsuojeluvastuisiin liittyvästä osaamattomuudesta ja ymmärtämättömyydestä kuin taloudellisen hyödyn tavoittelusta ja piittaamattomuudesta.

Kahden syytteet hylättiin

Kahden aliurakoitsijan syytteet asbestipurkutyörikkomuksesta puolestaan hylättiin. Syyttäjän mukaan olivat tehneet töitä ilman asbestipurkutyölupaa.

Oikeudessa selvisi, että urakoitsijoilla oli henkilökohtaiset asbestipurkutyöluvat, mutta heidän toiminimillään ei.

Aliurakoitsijat olivat laskuttaneet yrittäjyyden ajan töistään lähes ainoastaan tuomittua yhtiötä. Näin ollen käräjäoikeus katsoo, että aliurakoitsijat olivat työsuhteessa pääurakoitsijaan. Tällöin yhtiön ylimmän johdon vastuulla on työturvallisuudesta huolehtiminen.

Tuomittu yhtiö työllistää 55 ihmistä ja yhtiön liikevaihto on hieman alle 10 miljoonaa euroa.