Suomen eurovaaleissa 14:ksi sijoittuva voi joutua odottamaan omaa meppipaikkaansa kuukausia

Europarlamenttiin valitaan toukokuussa 13 meppiä. Brexitistä riippuen lisäpaikka voi tulla kesken kauden.

eurovaalit
EU-parlamentti koolla istuntosalissa.
Patrick Seger / EPA

Suomessa ehdittiin jo iloita yhdestä lisämepistä, joka olisi tulossa toukokuun europarlamenttivaaleissa. Osa brittien jättämistä EU-parlamenttipaikoista on päätetty jakaa muille ja Suomi sai jaossa yhden lisäpaikan.

Nyt britit tuskin lähtevät EU:sta ennen toukokuun lopun parlamenttivaaleja vaan osallistuvat vaaleihin. Ehdokkaiden keruu on Britanniassa täydessä käynnissä. Suomesta valitaan toukokuun 26. päivä 13 meppiä kuten ennenkin.

Lisämeppipaikat siis perutaan, mutta ehkä vain tilapäisesti.

Valituksi tulleet brittimepit syrjäyttävät uudessa parlamentissa muiden maiden lisämepit siksi ajaksi kun Britannia pysyy jäsenenä.

Oikeusministeriön vaalipäällikkö Arto Jääskeläinen sanoo, että Brysseliin mahdollisesti kesken kauden lähtevä lisämeppi on vaaleissa 14:ksi suurimman vertausluvun saanut.

Brexit-tilanne on niin vaihtelevainen, että jonossa neljäntenätoista oleva ei tiedä, poksauttaako vaali-iltana sampanjapullo auki vai ei.

Tilanne muistuttaa hieman vaaleissa varasijalle sijoittumista. Silloin parlamenttipaikka aukeaa, jos saman puolueen meppi tulee Brysselistä pois kesken kautta.

14. meppi kuitenkin tietää olevansa seuraava lähtijä koko porukasta. On mahdotonta ennustaa, mitä puoluetta hän edustaa.

Britannian eroonkaan ei voi luottaa

EU on myöntänyt Britannialle lisäaikaa nyt lokakuun loppuun saakka. Britannia voi erota aiemminkin, jos maassa päästään sopuun erosopimuksen ehdoista. Sitäkään ei voi tietää, kuinka ehdoton EU on takarajassa.

Britannia voi halutessaan myös perua koko eron. Uutta kansanäänestystäkään ei ole kokonaan hylätty.

Suomen extra-meppi jää odottelemaan brittien lähtöä ties miksi ajaksi.

Hänellä on tavallista mutkikkaampia expatriaatin haasteita. Esimerkiksi tehtävästä riippuen nykyisellä työpaikalla 14. mepistä voi tulla rampa ankka, jolle ei kannata enää antaa mitään kunnollista projektia, kun hän kohta lähtee. Tai sitten hän ei lähdekään.

Jos perhe on lähdössä mukaan, mitä sanotaan kouluun ja puolison työpaikalla. Pitääkö Brysselistä etsiä asunto vai ei?

Melkein-europarlamentaarikko voi vain seurata sivusta brexitin kulkua. Samaa kohtaloa tuskin jakaa kukaan tämän jälkeen.

Valtasuhteet muuttuvat

Brittimepeillä ongelma on käänteinen: parlamenttihommia riittää joksikin aikaa, sitten voi tulla käsky kotiin.

Euroopan parlamentissa on nyt 751 edustajaa. Briteillä on 73 paikkaa. Brexitin jälkeen brittien paikoista 27 jaetaan muille jäsenmaille ja 46 jätetään tyhjiksi. Lisäpaikoilla korjataan joidenkin maiden aliedustusta.

Eniten lisäpaikkoja parlamenttiin saavat Ranska ja Espanja, joista kummallekin tulee 5 uutta paikkaa.

Suomi kannatti alun perin parlamentin koon pienentämistä brexitin jälkeen, niin että lisäpaikkoja ei olisi jaettu lainkaan.

Lisäpaikkoja suurempi asia on brittien liikkeiden vaikutus europarlamentin valtasuhteisiin. Briteillä on ollut edustajia varsinkin sosialistiryhmässä ja Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmässä, johon kuuluu muun muassa perussuomalaiset.

Euroopan parlamentin teettämän mielipidetutkimuksen mukaan euroskeptisten ryhmien saama äänimäärä kasvaa, mikäli Britannia osallistuu toukokuun eurovaaleihin.

Lue myös:

Brittien EU-ehdokkaat joutuvat kohta soittelemaan äkäisten äänestäjien ovikelloja – brexitin jatkoaika tuo eurovaalit Britanniaankin

Pimeyden ytimessä – Ylen erikoisartikkeli kertoo, miksi hyljeksitystä Euroopan parlamentista pitäisi puhua paljon enemmän kuin siitä puhutaan