Jätevesiasetuksen siirtymäaika loppuu: mökin remontti kannattaa aloittaa äkkiä, koska urakoitsijoita ei riitä kaikille

Haja-asutusalueita koskettavan jätevesiasetuksen siirtymäaika loppuu puolen vuoden päästä.

Kuhmo
Jätevesisäiliön asennus.
Jätevesiurakoita riittää Suomessa tulevan puolen vuoden aikana.Kalevi Rytkölä / Yle

Moni kesämökin omistaja tai syrjässä asuva joutuu pohtimaan syksyyn mennessä jätevesiremonttia.

Haja-asutusalueita koskevan jätevesiasetuksen siirtymäaika päättyy lokakuun lopussa, mikä tarkoittaa, että nyt alkaa olla viimeiset hetket käynnistää urakka.

Uusi lakiasetus vaatii jätevesijärjestelmien päivittämistä uuden ympäristösuojelulain vaatimalle tasolle.

Rakennustarkastaja ja ympäristönsuojelusihteeri Risto Saarinen Kuhmosta kertoo, että kyselyitä asetukseen liittyen on tullut paljon. Osa asukkaista on hyvinkin valveutuneita jätevesiasioista.

– Tuskin kukaan tätä asiaa juuri kesällä miettii. Syksyllä voi tulla jo kiire tehdä jätevesiremonttia, sillä tekijöitä ei välttämättä riitä kaikille remonteille, Saarinen toteaa.

Haja-asutusalueiden jätevesiasetus koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja kiinteistöjä, jotka sijaitsevat joko pohjavesialueella tai alle sata metriä vesistöstä.

Muissa kiinteistöissä asia pitää hoitaa kuntoon seuraavan luvanvaraisen remontin yhteydessä. Asetuksen täyttäminen on mahdollista joko omilla jätevesilaitteilla tai liittymällä kaupungin verkkoon, mikäli sellainen on lähistöllä.

Asetus ei koske rakennuksia, jotka on kytketty viemäriverkostoon tai joissa on kantovesi ja kuivakäymälä. Nämäkin kiinteistöt tarvitsevat kuitenkin jätevesiselvityksen.