T-paidalla on ainakin 6 + 1 uutta elämää: sinun roskasi voi olla teatterin tai käsityöläisen aarre

Vanhalla, kutistuneella tai kulahtaneella t-paidallasi on vielä käyttöä sen jälkeen, kun sinä raaskit siitä luopua.

kierrätys
Vaatteita vaaterekillä Ylen puvustossa
Näitä t-paitoja käytetään Ylen kuvauksissa.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Joskus tulee aika jättää haikeat jäähyväiset rakkaalle, paljon pidetylle t-paidalle eikä tunnu sopivalta laittaa sitä lattiarätiksi tai sekajätteeksi.

Ei hätää, sillä hylätylle aarteellesi on vielä monta ottajaa.

Tekstiilijätettä tulee niin paljon, että sitä riittää kaikille monista sen vastaanottajista. Sitä ottavat muun muassa useat hyväntekeväisyysjärjestöt kuten SPR, (siirryt toiseen palveluun) Hope, (siirryt toiseen palveluun) Pelastusarmeija, (siirryt toiseen palveluun) Fida (siirryt toiseen palveluun)ja UFF (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi monet seurakunnat ja kunnat pitävät yllä kirpputoreja tai työpajoja, joista vaatteet päätyvät myyntiin tai muuhun jatkokäyttöön. Esimerkiksi Tampereella toimii tekstiilinkierrätyspaja Nextiili (siirryt toiseen palveluun).

– Tekstiilijätteen määrä on niin suuri ja se kasvaa koko ajan, että työtä riittää kaikille, jotka yrittävät tehdä ongelmalle jotakin, sanoo Nextiilin pajapäällikkö Sari Tuomaala.

Eri puolilla maailmaa vietetään parhaillaan Vaatevallankumous (siirryt toiseen palveluun)-viikkoa (Fashion Revolution Finland). Keskiviikkona 24. huhtikuuta tulee kuluneeksi 6 vuotta siitä, kun tuhansia kuoli ja loukkaantui Bangladeshissa vaatetehdaskompleksin romahduksessa (siirryt toiseen palveluun).

Vaatevallankumous-tapahtuma Tampereen Keskustorilla
Tampereen Keskustorilla järjestettiin Vaatevallankumous-tapahtuma tiistaina 23.4.2019.Antti Eintola / Yle

T-paidalla voi olla monta elämää

Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:n (siirryt toiseen palveluun) Nextiili aloitti Tampereen Nekalassa vuonna 2015. Vuosi vuodelta "saalis" on kasvanut, ja viime vuonna Nextiiliin kertyi 200 000 kiloa erilaisia tekstiilejä.

Sari Tuomaalan mukaan jo nyt tiedetään, että määrä kasvaa edelleen kuluvana vuonna. Nextiiliin päätyy vaatteita ja kodin tekstiilejä kuten verhoja tai lakanoita, neuleita sekä kenkiä ja laukkuja. Sinne kelpaavat myös kankaat, langat ja muut käsityötarvikkeet.

Tuotujen tavaroiden matka vastaanotosta eteenpäin on kaikille aika samanlainen, mutta palaamme Sari Tuomaalan kanssa siihen kaapissa kutistuneeseen t-paitaan.

Paidalla on monta mahdollisuutta uuteen elämään:

  • Myyntiin: Ehjä ja puhdas t-paita lähtee myyntiin kierrätyskeskusten myymälöihin, joten aarteesi voi jatkaa elämää jonkun muun lempivaatteena.
  • Vintage-kauppaan: Kiinnostava vanha t-paita päätyy suoraan myyntiin vintage-osastoon. Jo 1980-luvun t-paita painatuksineen voi olla haluttu vintage-vaate, eikä siinä haittaa edes pieni reikä tai tahra.
  • Teatteriin: Näyttämöllä kaivataan ajoin jonkin tietyn aikakauden vaatteita. 70-luvun t-paita voi siis olla aarre puvustolle, ja kuolinpesistä voi löytyä vieläkin vanhempia, teatterin haluamia vaatteita.
  • Katastrofien uhreille: Ehjä ja puhdas paita voi päätyä vaikkapa Mosambikin tulvauhrin päälle.
  • Käsityömateriaaliksi: Käsityöharrastajat hakevat materiaalia mm. Tampereen Nextiilin myymälästä, ja t-paidasta voi syntyä talon omalla ompelupajalla vaikkapa trikoopipo. Värkkääjillä on käyttöä myös paidan mahdollisille napeille, soljille ja vetoketjuille.
  • Matonkuteeksi: Aina voi pistää sakset heilumaan ja sen jälkeen kangaspuut paukkumaan tai isot virkkuukoukut heilumaan.
  • Energiaksi: Materiaalista riippuen t-paidan viimeinen matka voi päätyä esimerkiksi Tampereen Tarastenjärven hyötyjätevoimalan polttouuniin, jos mitään muuta käyttöä ei löydy.

Esimerkiksi villapaidan lopputehtävä voi olla vaikkapa imeytys- tai parketinalusmattona. Trasselia ei Sari Tuomaalan mukaan Suomessa tiettävästi tällä hetkellä tehdä.

tekstiilijätettä sylissä
Vaatekaapin kevätsiivous tuottaa helposti sylillisen pois joutavia vaatteita. Sekajätteeseen niitä ei kuitenkaan kannata kantaa, sillä sinun entinen aarteesi voi jossakin muodossa olla jonkun muun uusi aarre.Yle

Lue myös:

Näin pääset vastuullisesti eroon ylimääräisestä tavarasta – Katso ammattijärjestäjän ja kierrätysmuodin asiantuntijan vinkit

Poistotekstiilistä syntyy jo akustiikkalevyjä – jalostuslaitos toisi Suomeen kokonaan uuden teollisuudenalan

Tekokuituriepuja ja kuitumuhjua, eikä vaate välttämättä kestä edes yhtä pesua – vaateostoksilla on vaikea olla vastuullinen

Harva tietää halpavaatteen todellisen hinnan: Pikamuoti saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne, koska vaatteita ei tehdä kestämään

Puuvilla loppuu – vaateteollisuuden on nyt pakko keksiä uusia vaihtoehtoja tilalle