Matti Koivurinnan säätiöstä potkut saa itse perustaja – Hovioikeus: poissaolot hallituksen kokouksista olivat tahallisia

Patentti- ja rekisterihallitus on ajanut säätiön perustajan Matti Koivurinnan erottamista vuodesta 2016 lähtien.

Säätiöt ja apurahat
Lakikirjoja.
Yle

Turun hovioikeus on päättänyt koventaa käräjäoikeuden päätöstä ja erottaa Matti Koivurinnan Matti Koivurinnan säätiön johdosta.

Asiaa on ajanut Patentti- ja rekisterihallitus. PRH halusi säätiön perustajan Matti Koivurinnan ulos säätiön hallituksesta. PRH:n mukaan Matti Koivurinta ei ollut osallistunut säätiön hallituksen kokouksiin eikä hallituksen työskentelyyn, jonka takia hänet pitää erottaa.

Hovioikeus katsoi ratkaisussaan, että Matti Koivurinta oli alkanut osallistua kokouksiin vasta vuoden 2016 jälkeen, kun tuli tietoiseksi PRH:n erottamishakemuksesta. Täten hovioikeus katsoi poissaolojen olleen tietoisia ja tahallisia ja siten säätiölain vastaisia.

– Se, että Matti Koivurinta oli sittemmin korjannut menettelynsä, ei anna aihetta arvioida asiaa toisin, koska erottamishakemuksen perusteita on arvioitava hakemuksen jättämisen aikaisen tilanteen mukaisesti, hovioikeus perustelee tuomiossaan.

PRH haki vuonna 2016 kauppaneuvos Matti Koivurinnan ja hänen veljenpoikansa Juha Koivurinnan erottamista säätiön hallituksesta. Turun käräjäoikeus päätti syksyllä 2017 erottaa Juha Koivurinnan säätiön hallituksesta, mutta Matti Koivurinta sai silloin jäädä.

Käräjäoikeuden päätöksestä valitettiin hovioikeuteen, ja hovioikeus asettui nyt kannalle, että niin Juha Koivurinta kuin Matti Koivurinta tulee erottaa.

Hovioikeus vapautti samalla Patentti- ja rekisterihallituksen käräjäoikeuden määräämistä lähes 85 000 euron korvauksista.

Turkulainen kauppaneuvos Matti Koivurinta on säätiön perustaja. Säätiö omistaa Turussa Rettigin palatsin, joka pitää talossa Aboa Vetus & Ars Nova -museota. Ylen MOT-ohjelma kertoi viime vuonna, että vuosien poliisitutkinta säätiön rahojen käytöstä johti viime vuonna syyttämättäjättämispäätökseen.

Hovioikeuden päätöksestä voi hakea valitusoikeutta korkeimpaan oikeuteen.

Lue lisää:

PRH haluaa itselleen oikeuden erottaa säätiöiden hallituksia - "Ne on täysiä idiootteja", sanoo asianajaja

Juha Koivurinnalle kenkää Matti Koivurinnan säätiöstä

TS: Poliisi ei aloita esitutkintaa Matti Koivurinnan säätiön sijoituksista