Viidelle Lapin kansanedustajalle palkkioihin korotus: +229 euroa ja +331 euroa kuussa

Pisimpään eduskunnassa olleiden Markus Mustajärven (vas.) ja Johanna Ojala-Niemelän (sd.) palkkiot nousevat 7408 euroon kuukaudessa.

kansanedustajat
Markus Mustajärvi (vas.) Rovaniemen Lordin aukiolla.
Markus Mustajärvi (vas.) on ollut eduskunnassa vuoden 2003 eduskuntavaaleista lähtien.Perttu Ruokangas / Yle

Viisi Lapin kansanedustajaa saa korotuksen palkkioihinsa. Pisimpään eduskunnassa olleet Markus Mustajärvi (vas.) ja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) saavat 229 euron korotuksen, eli heidän palkkionsa on 7 480 euroa kuukaudessa.

Heikki Autto (kok.), Markus Lohi (kesk.) ja Katri Kulmuni (kesk.) saavat 331 euron korotuksen eli heidän palkkionsa on 6 945 euroa kuukaudessa.

Kärnälle palkkionkorotus ensi vuonna

Kaisa Juuson (ps.) palkkio ei nouse, sillä hänet valittiin ensimmäiselle kaudelle viime eduskuntavaaleissa. Juuson palkkio on 6 614 euroa kuukaudessa.

Mikko Kärnän (kesk.) palkkio on tällä hetkellä saman verran kuin Juusolla, mutta se nousee kymmenen kuukauden kuluttua, kun hänellä tulee täyteen neljä vuotta kansanedustajana. Tämän jälkeen Kärnä saa 6 945 euroa kuukaudessa. Kärnän viime vaalikausi eduskunnassa jäi vajaaksi, kun Paavo Väyrynen (tl.) palasi europarlamentista eduskuntaan viime kesänä.

Mikko Kärnä (kesk.) kampanjoi Rovaniemellä Korkalovaarassa 10.4.2019
Mikko Kärnän (kesk.) palkkio nousee ensi vuonna.Perttu Ruokangas / Yle

Kärnä ei halua kommentoida kansanedustajien palkkioiden korotuksia.

– Niistä päättää riippumaton palkkiotoimikunta, hän toteaa.

Eduskunnan ulkopuolinen palkkiotoimikunta päätti keskiviikkona korottaa kansanedustajien palkkioita. Toimikunta perustelee korotuksia sillä, että kansanedustajien palkkiot ovat jääneet jälkeen palkansaajien ansiokehityksestä.

Edustajaksi pääsy vaatii kymmeniä tuhansia euroja

Mustajärvi sanoo, että kansanedustajan palkkio on nyt riittävän kokoinen työn vaativuuteen nähden.

– Jos sitä vertaa esimerkiksi keskikoisen kunnan kunnanjohtajan palkkatasoon, niin joissakin kunnissa kunnanjohtajat saavat paremman palkan mitä kansanedustajat eikä kunnanjohtajan pidä neljän vuoden välein laittaa muutamaa kymmentä tuhatta euroa omaa rahaa siihen, että saisivat jatkopestin.

Viidennelle kaudelle juuri valittu Mustajärvi kertoo ottaneensa viime eduskuntavaaleihin 30 000 euron vaalilainan pankista. Tämän lisäksi hän sai lahjoituksia yhteensä noin 5 000-6 000 euroa. Mustajärvi on ollut eduskunnasta vuoden 2003 vaaleista lähtien.

Katri Kulmuni
Katri Kulmuni (kesk.) pääsee kansanedustajien toiseksi parhaaseen palkkioluokkaan.Perttu Ruokangas / Yle

Ojala-Niemelä valittiin viime eduskuntavaaleissa neljännelle kaudelle, eduskunnassa hän on ollut vuodesta 2007 lähtien. Lohi valittiin kolmannen kerran eduskuntaan, jonne hän nousi vuoden 2011 vaaleissa. Kulmuni ja Kärnä valittiin nyt toiselle kaudelle. Autto aloittaa myös toisen kauden eduskunnassa, tosin viime vaalikaudella hän ei ollut kansanedustaja.

Eduskunnan puhemiehet saavat muita paremman palkkion. Myös valiokuntien puheenjohtajat saavat lisäpalkkion.

Kaksi eduskunnasta pudonnutta lappilaista entistä kansanedustajaa eivät jää tyhjän päälle, sillä he voivat saada sopeuttamisrahaa.