Timo Soini ei lähde ehdolle eurovaaleihin – "Minä lähden politiikasta, hyväntuulisena, hyvillä mielin"

Hän kirjoittaa hoitavansa ministeripestinsä loppuun ja olevansa sen jälkeen vapaa suomalainen mies.

Timo Soini
Sinisten ulkoministeri Timo Soini eduskunnan eduskunnan puhemiehen vastaanotolla valtiosalissa Helsingissä 10. huhtikuuta.
Timo SoiniMartti Kainulainen / Lehtikuva

Timo Soini (sin.) ei lähde ehdolle eurovaaleissa ja kertoo päättävänsä poliittisen uransa. Hän kirjoittaa asiasta Plokissaan (siirryt toiseen palveluun). Hän kirjoittaa hoitavansa ulkoministeripestinsä loppuun ja olevansa sen jälkeen vapaa suomalainen mies.

Puolueet julkistavat tänään viimeisetkin ehdokkaansa toukokuussa järjestettäviin europarlamenttivaaleihin.

– Kun uusi hallitus aloittaa, astun Senaatintorille vapaana miehenä. Elämäni mullistuu, koska tiedän mitä se on ollut.

Soini kirjoittaa päättävänsä poliittisen uransa tähän. Hän sanoo lähtevänsä politiikasta hyväntuulisena ja hyvillä mielin. Näkemys ja kokemus ei katoa mihinkään, hän toteaa.

Hän kirjoittaa olleensa tarkkailtavana ja vastuussa vuosikymmeniä, ja ajatelleensa tätä hetkeä paljon.

– Tästä eteenpäin vastaaminen on vapaaehtoista. Otan toiset lastit ja laastit. Saan valita ne itse.

Timo Soini perusti perussuomalaiset Suomen Maaseudun Puolueen, eli SMP:n raunioille. Hän johti perustamaansa perussuomalaisia vuodesta 1997 kesään 2017, jolloin puolueen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Jussi Halla-aho. Soini oli kertonut samaisen vuoden keväällä, ettei hän aio hakea jatkokautta puolueen puheenjohtajana.

Uuden puheenjohtajan valinnan jälkeen osa perussuomalaisten kansanedustajista lähti ja muodosti oman eduskuntaryhmänsä Uuden vaihtoehton, josta tuli myöhemmin Sininen tulevaisuus -puolue. Lähtijöiden joukossa oli Timo Soini.