1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kokkola

Tien päälle löytyy enää kourallinen auttajia

Autoliiton tiepalvelumiehet päivystävät jälleen pääsiäisliikennettä, vaikka vapaaehtoisten määrä hiipuu.

Kokkola
Autoliiton Tiepalvelun mies korjaa autoa
YLE / Heidi Setälä

Keski-Pohjanmaalla toimii kaksi vapaaehtoista tiepalvelumiestä, Kruunupyyssä ja Vetelissä. Myös Kalajokilaaksossa on päivystäjiä.

Autoliitto tekee myös päivystysyhteistyötä hinausyritysten kanssa, jos lähistöltä ei löydy päivystävää tiepalveluhenkilöä. Eli apua saa silti, vaikka jollain alueella ei asuisi ainuttakaan Autoliiton vapaaehtoista. Auttajan saa kiinni soittamalla Autoliiton tiepalvelunumeroon 0200-8080.

Tietokone avuksi

Kruunupyyssä asuva tiepalvelun päivystäjä Sten Skytte laskee, että tiepalvelupäivystäjien määrä on viime vuosikymmeninä vähentynyt reilusti. Esimerkiksi 1990-luvulla Suomen tiellä liikkui nelisensataa päivystäjää, nykyään enää alle kaksi sataa.

– Parikymmentä vuotta sitten Kokkolan seudulla oli 10–11 vapaaehtoista päivystämässä, mutta nyt enää kaksi. Me vanhat alamme väsyä ja nuoria ei kiinnosta. He saattavat kysyä, että mitä siitä maksetaan. No ei mitään.

Tiepalvelun päivystäjä ei nykyään pysty juurikaan korjaamaan tien päälle hajonnutta autoa. Toki renkaan voi vaihtaa ja polttoainetta lisätä, mutta usein pelti pystyssä tien poskessa seisonut auto on joka tapauksessa hinattava lähimmälle korjaamolle.

– Tiepalvelupäivystäjillä voi nykyään olla myös tietokoneet, joilla auton vikakoodit pystyy tarkistamaan. Joskus virheilmoitukseen auttaa vikakoodin nollaus, joskus taas vaiva on todellinen ja ainoastaan huolto auttaa, analysoi Skytte.

Mihin huoltamoon?

Avoinna olevan huoltamon löytäminen pyhänä on jokseenkin hankalaa. Sten Skytte tietää, että esimerkiksi Oulun lähistöllä on parikin korjaamoa, jotka ovat auki vuoden ympäri. Pieniltä paikkakunnilta sellaista on yleensä turha etsiä.

Siksi Autoliitto suosittaakin aina ennen pyhiä, että ajokki kannattaa tarkistaa ja huoltaa ennen tien päälle lähtemistä.

Operaatio Pajunkissa (siirryt toiseen palveluun) järjestetään tänä keväänä kiirastorstaista pääsiäismaanantaihin 18.–22.4. jo 50. kerran.

Lue seuraavaksi