Kouvola aloittaa yt-neuvottelut ensi viikolla – lähivuosina vähennetään jopa 160 työpaikkaa

Kouvolan kaupunki pyrkii lähivuosina säästämään henkilöstökuluista noin 6,5 miljoonaa euroa.

menojen leikkaaminen
Kouvolan kaupungintalo
Pyry Sarkiola / Yle

Kouvola hakee tiukassa taloustilanteessa säästökeinoja. Ensimmäisenä käynnistyy henkilöstön vähentämistä koskeva yt-menettely.

Yt-neuvottelut alkavat ensi viikon perjantaina 26. huhtikuuta. Yt-menettelyn vähimmäiskesto on kuusi viikkoa.

Henkilöstöä pyritään vähentämään ensisijaisesti hyödyntämällä eläke- ja muuta poistumaa sekä vähentämällä määräaikaisia työntekijöitä.

Yt-menettelyn tavoitteena on saada yhteensä 6,5 miljoonan euron säästö vuoden 2021 loppuun mennessä. Tavoiteltu säästö vastaa noin 100 henkilötyövuoden vähennystä ensi vuoden loppuun mennessä ja sen lisäksi vielä 60 henkilötyövuoden vähennystä vuoden 2021 loppuun mennessä.

Kouvolan pitäisi pystyä sopeuttamaan talouttaan 20 miljoonalla eurolla vuodessa. Kaupunginhallitus päätti yt-neuvottelujen käynnistämisestä maanantaina.

Henkilöstön määrän vähentämisen lisäksi Kouvola tekee muun muassa lukioita, kulttuuri- ja nuorisopalveluita sekä varhaiskasvatusta koskevat palveluverkkoselvitykset, kartoittaa myytävät ja purettavat kiinteistönsä ja tarkastelee jatkossa kriittisesti ei-lakisääteisten palvelujen järjestämistä ja avustusten myöntämistä.

Kouvolan taloustilanne heikkeni nopeasti viime vuonna, kun kaupungin viime vuoden tilinpäätöksen arvioitiin jäävän paljon ennakoitua heikommaksi.

Maaliskuussa julkistetussa viime vuoden tilinpäätöksessä Kouvolan tulos oli 26 miljoonaa euroa alijäämäinen. Myös arvio kuluvan vuoden tuloksesta on sen verran heikko, että se söisi tähän mennessä kaupungin taseeseen kertyneen ylijäämän.