Hyppää sisältöön

Tinnitus voi häiritä normaalia elämää – tuore tutkimus osoittaa, että aivojen stimulointi voi tarjota helpotusta

Vaikeasta tinnituksesta kärsivä ihminen voi saada helpotusta vaivoihinsa aivojen magneettistimulaatiohoidosta.

Noin puoli miljoonaa suomalaista kärsii eri asteisista tinnitushäiriöistä. Joillakin korvissa vinkuu tai kohisee siihen malliin, että tämä haittaa jo normaalia elämää.

Tinnitukseen eli korvien soimiseen ei ole parantavaa hoitoa. Tuoreimman tutkimuksen mukaan vaikeasta tinnituksesta kärsivä potilas voi hyötyä aivojen magneettistimulaatiohoidosta niin että tinnitusoireet helpottavat.

Hoidossa pään iholle annetaan stimulaatiota. Hoito on kajoamaton, kivuton ja hyvin siedetty.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Hanna Sahlstenin Turun yliopistossa tarkastetun väitöstutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan jopa 40–50 prosenttia potilaista saattaa hyötyä hoidosta merkittävästi.

– Tämä magneettistimulaatiohoito voi olla sopiva hoito tinnituspotilaalle, mutta se on vielä kokeellista. Meidän täytyy löytää ne oikeat potilaat, jotka hyötyvät tästä hoidosta, sanoo Hanna Sahlsten.

Aivojen magneettisimulaatiohoito eli TMS voi vaimentaa tinnitusta, muttei tuo pysyvää apua. Magneettistimulaatiohoitoa käytetään myös esimerkiksi masennuksen tai hermoperäisen kivun hoitoon.

Tinnituspotilaat alttiita masennukselle

Tinnitusta esiintyy 10–15 prosentilla väestöstä. Osalla potilaista siihen liittyy ahdistusta, masennusta ja univaikeuksia.

– Sanotaan, että 1–2 prosenttia koko väestöstä voi kärsiä oikein hankalasta tinnituksesta. Silloin voi olla vaikeuksia nukkua ja keskittyä, on ahdistusta ja se vaikeuttaa ihmisen elämää, sanoo Hanna Sahlsten.

Väitöstutkimuksessa Hanna Sahlsten määritteli tinnituspotilaiden nykyiset ja koko elämän aikaiset psykiatriset häiriöt ja persoonallisuushäiriöt.

Tinnituspotilaat olivat tutkimuksen mukaan alttiita vakaville masennusjaksoille, ja heillä oli usein vaativan persoonallisuuden piirteitä. Psykiatriset häiriöt vaikuttivat olevan ennemmin samanaikaisia tai altistavia tiloja kuin tinnituksen seurauksena ilmaantuneita häiriöitä.

– Kaiken kaikkiaan tinnituspotilaat olivat psyykkisesti varsin terveitä ja sen vuoksi myös hyvin soveltuvia uusiin hoitomuotoihin kuten TMS-hoitoon. Huomioitavaa on, että TMS-hoidolla on mahdollista hoitaa myös tinnituspotilaan samanaikaista masennusta, Sahlsten sanoo.

Tinnituksen TMS-hoito Turun yliopistollisessa sairaalassa on kokeiluhanke, joka vaatii vielä enemmän tutkimusta ennen kuin voidaan tehdä lopullisia päätelmiä.

Lue lisää:

.
.