Perussuomalaisten Mauri Peltokangas eurovaaliehdokkuudestaan: "Kun koutsi käskee, pelaaja tekee"

Eduskuntavaalikampanjointi meinasi viedä mehut, silti Mauri Peltokangas on heti valmiina uudelleen kentälle.

vaalit
Mauri Peltokangas.
Kaustislainen Mauri Peltokangas ilmoittautui eurovaaliehdokkaaksi.Yle

Yli 13 000 äänen eduskuntauntuvikko, perussuomalaisten keskipohjalainen ääniharava Mauri Peltokangas, lähtee seuraavaksi keräämään äänipottia eurovaaleihin.

Puolueen kärkiehdokas Euroopan parlamenttiin on Laura Huhtasaari.

Onko ehdokkuus oma vai puolueen toive?

– Politiikka on joukkuelaji. Se menee kuin palloilulajeissa eli kun koutsi sanoo, että sä olet vasen laita, siihen on hyvä suostua. Lähden hakemaan mahdollisimman suurta äänisaalista perussuomalaisten taakse.

Olet siis keräämässä ääniä pottiin, jolla saadaan edes yksi puolueen ehdokas läpi. Entä, jos saisitkin äänivyöryn ja se riittäisi omaan läpimenoosi? Kieltäytyisitkö, että äänesi saisi joku muu puolueen ehdokas?

– Se katsotaan sitten vaalien jälkeen. Läpimenijän äänimäärä pitää olla niin suuri, että spekulointi on ennenaikaista. Katsotaan ensin tulos ja sitten joukkue, joka sinne lähtee.

Ajattelevatko äänestäjäsi, että haikailet heti Euroopan parlamenttiin, vaikka he äänestivät sinut juuri ensikertalaisena eduskuntaan. Tuleeko kentällä petetty olo?

– Tällä kertaa eduskuntavaalit ja eurovaalit ovat peräkkäin, joten ymmärrän sellaisia ajatuksia. Mutta jos haluamme ajaa agendaamme ja kansallismielisten koalitiota Euroopassa, meidän on onnistuttava myös eurovaaleissa. Siksi olemme koonneet mahdollisimman kovan listan – jolta löytyy kuten muiltakin puolueilta – uusia ja vanhoja kansanedustajia. Kikkailusta ei ole kyse, eikä tässä äänestäjiä mitenkään petetä.

Joko takki on tyhjä, vai riittääkö vielä virtaa kampanjointiin?

– Eduskuntavaali-rumba oli raskas, kun piti antaa itsestä kaikki. Nyt saa kevätauringosta voimaa, ja vielä kun muistaa ulkoilla ja syödä hyvin, niin hyvillä mielin voi lähteä kampanjoimaan.

Nähdäänkö sinut turuilla ja toreilla?

– Kyllä nähdään. Eurovaalikampanja on sillä tavalla erillainen, että kampanjaa pitää käydä koko maan alueella. Itse käyn niissä tilaisuuksissa, joita järjestetään vaalien tiimoilta, ja joihin rahkeet riittävät. Keskityn myös voimakkaasti sosiaaliseen mediaan.

Kestääkö kukkaro toiset vaalit heti perään? Paljonko laitat omaa rahaa likoon?

– Kukkaro ei kestä kenelläkään tällaista rumbaa. Minulla ei ole mitään sidosryhmiä taustalla, mutta teen sen minkä pystyn. Katsotaan sitten lopputulos.

Keski-Pohjanmaan alueelta europarlamenttivaaleihin lähtee viisi ehdokasta.

Ehdokashakemukset on jätettävä Helsingin vaalipiirilautakunnalle viimeistään tänään torstaina klo 16 mennessä. Suomen eurovaalipäivä on 26. toukokuuta, ennakkoäänestys eurovaaleissa alkaa 15. toukokuuta.