"En ole ollut vankilassa, olen ollut politiikassa" – Timo Soinin ura jytkyineen ja sotkuineen: Katso 90-luvun nousevan tähden haastattelu

Soinin poliittisen uran vuoristoradassa oli pitkä nousu huipulle. Sitä seurannut jyrkkä pudotus yllätti jokaisen.

Timo Soini
Timo Soini vuodelta 1999.
Timo Soini vuodelta 1999.Yle

Niin paljon päättyy, kun Timo Soini torstaina ilmoitti jättäytyvänsä eurovaaleista ja jo sitä ennen eduskunnasta "vapaana miehenä". Soinin poliittinen ura täytti tänä vuonna 40 vuotta.

– En ole ollut vankilassa, olen ollut politiikassa. Tarkkailtavana ja vastuussa vuosikymmeniä. Olen ajatellut tätä hetkeä paljon. Tästä eteenpäin vastaaminen on vapaaehtoista, Soini kirjoitti tänään blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Timo Soini liittyi Suomen Maaseudun puolueeseen 16-vuotiaana 1979. SMP otti Soinin ensin varapuheenjohtajakseen, sitten puoluesihteerikseen, mutta meni konkurssiin 1995. Raunioille synnytettiin Soinin vahvalla vaikutuksella perussuomalaiset.

Timo Soini esiintyi SMP:n vaalivideolla puolueen varapuheenjohtajana vuonna 1991.

Ensin perussuomalaisia johti Raimo Vistbacka ja jo kaksi vuotta myöhemmin Soini. Kun vuosituhat vaihtui, luottamustehtäviä tuli vielä näkyvämmille paikoille.

Timo Soini
Vuoden 1995 eduskuntavaaleissa SMP sai enää yhden kansanedustajan. Timo Soini oli tuolloin puoluesihteerinä. (Uutisjuttu 20.3.1995.)

Vuonna 2000 Soini valittiin kotikuntansa Espoon valtuustoon, 2003 eduskuntaan ja 2009 Euroopan parlamenttiin. Euroopan parlamenttiin Soini lähti maan äänikuninkaana – hän sai 8,9 prosenttia äänistä. Vuoden 2011 vaaleissa Soini palasi Suomen eduskuntaan.

Presidenttiehdokas Soini on ollut kahdesti, vuosina 2006 ja 2012.

Kuinka te kehtaatte – ja kyllä te kehtaatte.

Timo Soini

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa perussuomalaiset sai huikean vaalivoiton ja Soini lanseerasi kielenkäyttöön jytky-sanan. Puolueesta tuli kolmanneksi suurin puolue kokoomuksen ja SDP:n jälkeen kansanedustajien määrällä mitattuna.

Vaalikaudesta alkoi "harjaus". Muutama PS-edustaja vuorollaan joutui kohun silmään; kuka natsitervehdyksestä, kuka rasistisesta puheesta. Puolueen johto siivosi sotkuja antamalla niistä huomautuksia.

Timo Soini
Timo Soini on vastustanut vuosia Kreikka-tukia, mutta joutui ministerinä valitsemaan "ruton ja koleran väliltä".

Vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen perussuomalaiset nousivat hallitukseen ja Soinista tuli ulkoministeri. Soini vastusti vuosikausia Kreikalle annettavaa tukea ja lainoja, mutta joutui lopulta ministerinä valitsemaan, oman soinisminsa mukaisesti, ruton ja koleran väliltä.

Perussuomalaiset valitsivat Jussi Halla-ahon uudeksi puheenjohtajakseen vuoden 2017 puoluekokouksessa, mikä aloitti ennennäkemättömän tapahtumasarjan.

... pitäkää tunkkinne ja homo-kasvis-fillari...

Timo Soini

Soini ei tuolloin hakenut jatkokautta puolueen puheenjohtajana. Lopulta osa puolueesta Soini mukaan lukien irtautui perustussuomalaisista ja perusti oman eduskuntaryhmänsä ja sittemmin puolueen. Sen nimeksi tuli Sininen tulevaisuus.

Siniset ministerit saivat pitää paikkansa, kun keskusta ja kokoomus eivät kelpuuttaneet Halla-ahon perussuomalaisia hallituskumppanikseen.

Katolinen Soini ei hyväksy aborttia. Viime keväänä Soini osallistui abortinvastaisen liikkeen tilaisuuteen virkamatkallaan Kanadassa, mitä kritisoitiin ankarasti.

Soinin sutkauksia on kuultu vuosien varrella niin paljon, että ne saivat oman määritelmänsä – ne ovat soinismeja.

Viime kuussa eduskunnasta jättäytyessään Soini itse sanoi henkilökohtaiseksi suosikikseen "Kuinka te kehtaatte – ja kyllä te kehtaatte". Ne olivat haukut Jyrki Kataisen (kok.) hallitukselle eduskuntasalin puhujanpöntössä.

Uutta materiaalia syntyi vielä poliitikonuran loppumetreillä. Lehtikolumnissa (siirryt toiseen palveluun) tammikuussa Soini leikitteli ajatuksella politiikkaan lähtemisestä kirjoittamalla "pitäkää tunkkinne ja kasvis-homo-fillari". Lausuntoa on seurannut ainakin yksi kantaaottava tatuointi (siirryt toiseen palveluun).

Suuremmat foorumit ovat nyt jääneet Soinilla taakse, mutta vielä hän jatkaa poliittista vallankäyttöä Espoon kaupunginvaltuustossa.

Mitä muuta Soini suunnittelee, jää nähtäväksi.

– Olen politiikan ammattilainen. Ei kokemus ja näkemys mihinkään katoa. Niistä on matkaevääksi moneen tarkoitukseen, Soini kirjoitti kiirastorstaina blogissaan.

Juttu on koostettu Ylen aiemmista Soini-profiileista:

Populistipäällikön ura politiikassa – Timo Soinin vanha vaalivideo kuulostaa tutulta

Analyysi: Maisterisjätkän lähtö – Soini jää historiaan miehenä, joka loi jytkyn ja loikkasi