Lappilaiset EU-vaalien ehdokkaat kamppailevat tunnetumpia ehdokkaita vastaan

Eduskuntapuolueet ovat asettaneet EU-vaaleihin kuusi ehdokasta Lapista.

eurovaalit
Kuvituskuva

Lappilaisten ehdokkaiden lähtökohdat EU-vaaleihin ovat haastavat. Vaaleissa vaalipiirinä on koko Suomi ja lappilaiset ehdokkaat kamppailevat huomattavasti tunnetumpia ehdokkaita vastaan.

Suomen EU-jäsenyyden aikana lappilainen ehdokas on kuitenkin tullut valituksi jokaisessa vaalissa.

Lapin edustus ollut keskustan varassa

Lapista Suomen EU-jäsenyyden aikana Euroopan parlamentissa ovat istuneet keskustan Paavo Väyrynen, Seppo Pelttari ja Hannu Takkula.

Vuonna 1995 eduskunta valitsi Suomen ensimmäiset mepit, joiden joukossa olivat Pelttari ja Väyrynen. Sen jälkeen Väyrynen on valittu parlamenttiin neljissä ja Takkula kaksissa vaaleissa

Ainoastaan viime kesästä lähtien parlamentissa ei ole ollut lappilaista edustajaa, koska Väyrynen siirtyi Suomen eduskuntaan. Hänen tilalleen parlamenttiin nousi oululainen Mirja Vehkaperä, joka on yksi keskustan ehdokkaista.

Väyrynen on tällä kertaa mukana tähtiliikkeen helsinkiläisenä ehdokkaana.

Keskustan lappilainen ehdokas on kahtena viime kautena Eeva-Maria Maijalan eduskunta-avustajana toiminut Janne Kaisanlahti Rovaniemeltä.

Keskustan muita ehdokkaita ovat Maaseudun tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen ja entinen kansanedustaja Mauri Pekkarinen.

Kaisanlahti kamppailee siis itseään tunnetumpien ehdokkaiden kanssa.

Viime kerralla keskusta sai kolme paikkaa ja kolmantena valittu Anneli Jäätteenmäki sai melkein 60 000 ääntä. Pelkästään lappilaisten äänillä parlamenttiin ei siis voi päästä.

Kova kisa oman puolueen sisällä

Myös kokoomus sai viime vaaleissa kolme paikkaa. Tällä kertaa kokoomuksen ehdokkaina ovat muun muassa nykyiset europarlamentaarikot, joten ainoalla lappilaisehdokkaalla, torniolaisella yrittäjä Paula Aikio-Tallgrenilla on kova työ edessä.

Kokoomuksen listalla ovat myös muun muassa parlamentaarikot Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen sekä konkaripoliitikko Kimmo Sasi ja entinen parlamentaarikko Eija-Riitta Korhola.

Inarilainen Mikkel Näkkäläjärvi jatkaa Demarinuorten puheenjohtajana 2018-2020.
Mikkel Näkkäläjärvi on demarinuorten puheenjohtaja.Pekko Korvuo

Valtakunnallisesti tunnetuin lappilainen ehdokas on Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi Rovaniemeltä. Hänelläkin on tunnetumpia kilpakumppaneita kuten Eero Heinäluoma ja Miapetra Kumpula-Natri. Demarit saivat viimeksi läpi kaksi ehdokasta.

Myös vihreiden ja kristillisdemokraattien lappilaisehdokkaiden tilanne on haastava. Vihreiden ehdokas Lapista on puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja Miikka Keränen Rovaniemeltä. Kristillisdemokraateista Lapista on ehdolla sairaanhoitaja Kitti Kumpulainen Inarista.

Vihreistä viime vaaleissa meni läpi ainoastaan Heidi Hautala, joka on jälleen ehdolla. Kristillisdemokraatit ei saanut viimeksi yhtään ehdokasta läpi, vaikka Sari Essayah sai yli 61 000 henkilökohtaista ääntä. Essayah on jälleen ehdolla.

Kansanedustajaehdokas Sari Moisanen (vas.).
Kemiläinen Sari Moisanen keräsi vasta eduskuntavaaleissa 2521 ääntä ja pääsi varakansanedustajaksi Lapista.Risto Koskinen / Yle

Vasemmistoliiton lappilainen ehdokas on hanketyöntekijä Sari Moisanen Kemistä. Viimeksi vasemmistoliiton listalta valittiin ainoastaan Marja Kyllönen, joka on ehdolla tälläkin kertaa. Lisäksi ehdolla on esimerkiksi kansanedustaja Hanna Sarkkinen.

Perussuomalaisilla ja RKP:llä ei ole lappilaisia ehdokkaita. Eduskunnasta pudonneella tähtiliikkeellä on yksi lappilainen ehdokas, joka on rovaniemeläinen verokonsultti Liisa Mariapori.

Helsingissä tehdään töitä pääsiäisen ajan

EU-vaalien ehdokaslistat piti jättää viimeistään torstaina klo 16.00. Listat vahvistetaan pääsiäisen jälkeen tiistaina, joten Helsingin vaalipiirilautakunta tekee pääsiäisen ajan töitä.

Kevään eduskuntavaalien vuoksi ehdokasasettelua siirrettiin kaksi päivää normaalia myöhäisemmäksi.

Parlamenttiin valitaan 13 suomalaista. Jos Iso-Britannia lähtee Euroopan unionista, valitaan 14. suomalaismeppi, joka on vaaleissa 14. parhaan vertausluvun saanut ehdokas.

EU-vaalien varsinainen vaalipäivä on 26. toukokuuta. Kotimaan ennakkoäänestys on 15. - 21. toukokuuta. Ulkomailla voi äänestää ennakkoon 15. - 18. toukokuuta.