Kymsote harkitsee yt-neuvotteluiden aloittamista – tavoittelee 25 miljoonan euron säästöjä

Jos yt-neuvottelut päätetään aloittaa, ne käytäisiin kevään ja alkukesän aikana.

yhteistoimintamenettely
Pohjois-Kymen sairaala
Pyry Sarkiola / Yle

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelut järjestävä kuntayhtymä Kymsote suunnittelee yt-neuvottelujen aloittamista.

Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen esittää ensi viikon perjantaina kokoontuvalle kuntayhtymän hallitukselle, että se päättäisi neuvottelujen käynnistämisestä. Ne koskisivat Kymsoten koko organisaatiota, kaikkia toimintoja ja koko henkilöstöä.

Neuvottelujen tavoitteena on sopia talouden tasapainottamiseen tarvittavista toimenpiteistä. Niirasen mukaan Kymsoten toiminnan turvaaminen edellyttää noin 25 miljoonan euron sopeutustoimia tänä ja ensi vuonna.

– Kuinka paljon säästöistä kohdistuu henkilöstövähennyksiin, niin sitä ei ole vielä määritelty. Se selviää neuvottelujen aikana, Niiranen sanoo.

Mahdollisten henkilöstövähennysten ulkopuolella olisivat lääkärit ja sosiaalityöntekijät muun muassa rekrytointivaikeuksien vuoksi.

Palveluverkko ja kiinteistöt

Säästöjä löytääkseen Kymsote aikoo käydä läpi myös muut kuin henkilöstöön kohdistuvat vaihtoehdot.

– Siellä on sopimusasioita, palveluverkkot ja kiinteistöt. Kaikki käydään läpi, Niiranen sanoo.

Säästötavoitteen taustalla vaikuttaa osaltaan kuntayhtymän omistajakuntien taloudellinen tilanne. Kymsoten omistajakunnat ovat Kouvola, Kotka, Hamina, Pyhtää, Miehikkälä ja Virolahti.

– Meidän rahoitus ei voi tästä paljoa lisääntyä, vaan meidän täytyy nykyisellä rahoituksella pystyä tuottamaan palvelut koko maakunnan asukkaille, Niiranen sanoo.

Kunnat ovat edellyttäneet, että Kymsote tehostaa ja tasapainottaa talouttaan tänä vuonna 4,6 miljoonan euron edestä. Lisäksi Kymsote on itse arvioinut taloudellisia toimintaedellytyksiään vuoteen 2025 asti.

– Totesimme, että tarve on 25 miljoonaa euroa tänä ja ensi vuonna, jotta pystymme turvaamaan hyvät sote-palvelut niin, että asukkaiden verorasitus pysyy kohtuullisena, Niiranen sanoo.

Jos yt-neuvottelut päätetään aloittaa, ne aloitettaisiin jo toukokuun alussa ja käytäisiin vielä kevään ja alkukesän aikana.

Kymsote on Kymenlaakson suurin työnantaja. Työntekijöitä on noin 6600. Kymsoten henkilöstö muodostui vuoden vaihteessa entisen sairaanhoitopiiri Carean ja jäsenkuntien sosiaali- ja terveyspalveluissa työskennelleistä ihmisistä.