1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskuntavaalit

Satanen eläkeläisille, hoitotakuu kaikille – Antti Rinteen 10 vaalilupausta

Hallitusneuvottelut testaavat puolueiden vaalilupauksia. Paine kohdistuu erityisesti SDP:n Antti Rinteeseen.

Antti Rinne lupasi pieniin eläkkeisiin sadan euron korotuksen vappupuheessaan Heinolassa 2018. Kuvassa Rinteen puhe Lahdessa samana vappuna. Kuva: Samuli Ikäheimo / Lehtikuva

SDP:n vaalivoitto ja nousu suurimmaksi puolueeksi tarkoittavat, että puolueen puheenjohtaja Antti Rinteestä tulee hallitustunnustelija.

Kun hallitus muodostetaan, puolueet joutuvat yleensä joustamaan osasta tavoitteitaan. Hallitustunnustelijana Rinne kuitenkin päättää, minkä puolueiden kanssa hän ensisijaisesti yrittää hallitusta muodostaa.

SDP pääsee tällöin linjaamaan, mitkä vaalilupauksista ovat sille tärkeimpiä.

Vaalilupauksia ja -tavoitteita demareilla riittää. Puheenjohtaja Antti Rinne on toistellut lupauksia vaalikentillä ja useita lisää löytyy SDP:n yli satasivuisesta eduskuntavaaliohjelmasta (siirryt toiseen palveluun). Osa lupauksista on selkeitä ja kirjaimellisia, osa pidemmän aikavälin tavoitteita tai pyrkimyksiä.

Keräsimme kymmenen konkreettista asiaa, jotka demarit ovat luvanneet toteuttaa alkavalla vaalikaudella.

1. Sadan euron korotus pieniin eläkkeisiin

Eniten huomiota saanut SDP:n vaalilupaus julistettiin vappuna 2018. Tuolloin Antti Rinne lupasi vappupuheessaan sadan euron korotuksen alle 1 400 euron eläkkeisiin.

Rinne lupasi lisätä näihin eläkkeisiin “100 euroa nettona kuukaudessa” ohjelmalla, joka toteutetaan useamman vuoden aikana.

Lupaus toistuu lähes täsmälleen samoilla sanoin demarien vaaliohjelmassa. Ylen vaalitentissä Rinne lievensi lupaustaan sanoen muun muassa, että lupauksen toteuttamisen aikataulu riippuu talouskasvusta.

2. Tuhat uutta hoitajaa ja lääkäriä

Samassa puheessa Rinne lupasi myös 1 000 uutta työpaikkaa terveydenhuoltoon.

Myöhemmin tämä lupaus on täsmentynyt tarkoittamaan (siirryt toiseen palveluun) tuhatta uutta lääkäriä tai hoitajaa.

Vanhustenhoidon hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin kannatetaan laajasti. Kuva: Emma Pietarila/Yle

3. Sitova hoitajamitoitus vanhustenhoitoon

Antti Rinne vaatii, että lakiin kirjataan vanhustenhoidon hoitajamitoitukseksi 0,7.

Tämä on eräs vaalien vähiten kiistanalaisista lupauksista. Ylen uutisoi tammikuussa 2019 laajasti hoivakoteihin liittyvistä ongelmista. Tästä syntyneen kohun seurauksena lähes kaikki eduskuntapuolueet päätyivät vaatimaan hoitamitoituksen kirjaamista lakiin.

Poikkeus oli kokoomus, joka aluksi kieltäytyi tukemasta 0,7 hoitajan mitoitusta. Myöhemmin kokoomus on kuitenkin todennut, että mitoitus voi kelvata myös sille.

4. Seitsemän päivän hoitotakuu

Antti Rinne on luvannut parantavansa perusterveydenhuoltoa niin (siirryt toiseen palveluun), että lääkäriin pääsee kiireettömässäkin tilanteessa viimeistään seitsemässä päivässä.

Terveydenhuollon lisätyöpaikat, vanhustenhuollon hoitajamitoitus sekä hoitotakuu ovat asioita, jotka Antti Rinne on erikseen julistanut SDP:n kynnyskysymyksiksi (siirryt toiseen palveluun) hallitukseen menolle.

Aktiivimallia vastustettiin mielenosoituksessa Helsingin Senaatintorilla helmikuussa 2018. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

5. Aktiivimallin leikkuri kumotaan

Keväällä 2018 Antti Rinne lupasi Aamulehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että SDP peruu aktiivimallin tuoman “11 miljoonan euron leikkauksen heikoimmassa asemassa olevilta”.

Myös vaalien alla Rinne sanoi aikovansa perua (siirryt toiseen palveluun) aktiivimalliin kuuluvan työttömyysturvan leikkurin.

6. Toisen asteen koulutus maksuttomaksi

Antti Rinne vaati syksyllä 2018 (siirryt toiseen palveluun), että toisen asteen koulutuksesta tulisi tehdä kokonaan maksutonta. Vaalikentillä Rinne lupasi (siirryt toiseen palveluun), että jokaiselle nuorelle tulee taata vähintään toisen asteen koulutus.

SDP:n vaaliohjelmassa asia muotoiltiin niin, että puolueen tavoitteena on oppivelvollisuuden pidentäminen myös lukioon tai ammatilliseen koulutukseen, ja oppimateriaalien ja ammatillisen koulutuksen työvälineiden maksuttomuus.

SDP:n mukaan oppivelvollisuutta tulee laajentaa kattamaan myös toisen asteen koulutus. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

7. Korotus opintorahaan

SDP:n vaaliohjelmassa rahaa luvataan toisen asteen lisäksi muillekin opiskelijoille.

Vaaliohjelman mukaan demarit aikoo vaalikauden aikana nostaa opintorahan tason vuoden 2017 alun tasolle ja tehdä siihen vuosittain indeksitarkistuksen.

8. Maksuton varhaiskasvatus – ainakin osa-aikaisesti

Maaliskuussa 2019 Antti Rinne vaati Talouselämän haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) pakollista ja maksutonta varhaiskasvatusta kaikille yli kolmivuotiaille lapsille.

Vaaliohjelmassa muotoilu on hieman lievempi: siellä vaaditaan, että jokaiselle yli kolmevuotiaalle lapselle tarjotaan maksuton osa-aikainen varhaiskasvatus.

SDP on vaatinut, että vähintään osa-aikaisen varhaiskasvatuksen pitää olla maksutonta yli kolmevuotiaille. Kuva: Linus Hoffman / Yle

9. Lisärahaa teille ja raiteisiin

SDP:n vaaliohjelma lupaa perusparantaa tieverkkoa koko Suomessa. Rapistuvan tieverkon kunnostamisen yhteydessä puhutaan korjausvelasta. Kuluneella vaalikaudella teiden korjausvelka kasvoi (siirryt toiseen palveluun), vaikka hallitus panosti sen lyhentämiseen.

Vaaliohjelmassa vaaditaan myös panostuksia raideliikenteeseen. Antti Rinne on puolestaan luvannut (siirryt toiseen palveluun), että SDP tukee Helsingin ja Tampereen, sekä Helsingin ja Turun (siirryt toiseen palveluun) välisten ratayhteyksien parantamista.

Antti Rinne esitteli SDP:n linjauksia Ylen vaalitentissä 25.3.2019. Kuva: Derrick Frilund / Yle

10. Kestävän kehityksen ALV

Vaaliohjelmassaan SDP esittää kestävän kehityksen arvonlisäveroa, joka ohjaa kulutusta ympäristön kannalta kestävämpään suuntaan.

Ylen vaalikeskustelu herätti kiistan siitä (siirryt toiseen palveluun), ajaako Rinne lihan verotuksen nostamista. Rinne kiisti tämän tulkinnan. Hän totesi Ylen vaalitentissä, että SDP haluaa, että “kevyempiä verokantoja sovelletaan puhtaaseen ruokaan”.

Vaalikeskusteluissa jäi epäselväksi, mitä kaikkia tuotteita vero täsmälleen koskisi, mutta Rinne lupasi, että mallia viedään selvitysten kautta eteenpäin.

Lue lisää:

Lue tästä askelmerkit, miten Suomi saa uuden hallituksen – Valmista toukokuun lopulla tai viimeistään juhannukseksi

Faktantarkistuksen haaviin jäi 36 kiistanalaista väitettä – ympäristökysymykset kuohuttivat eniten