"Zelenskyin politiikka on täysi arvoitus" – 6 pointtia Ukrainan presidentinvaaleista

Ukrainalaiset äänestävät parhaillaan presidentinvaalien toisella kierroksella. Vastakkain ovat tv-koomikko Volodymyr Zelenskyi, 41, ja istuva presidentti Petro Porošenko, 53.

Ukrainan politiikka
Yksi univormuasuinen nuori mies tulee äänestyskopista, joka on verhottu Ukrainan lipun väreihin. Neljä muuta varusmiestä jonottaa taustalla.
Varusmiehet äänestivät pääkaupungissa Kiovassa Ukrainan presidentinvaalien toisella kierroksella.Oleg Petrasyuk / EPA

Ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä saanut Volodymyr Zelenskyi on mielipidemittausten perusteella ennakkosuosikki presidentiksi.

Yle kysyi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajalta Arkady Moshesilta, mitä suomalaisen lukijan on vaaleja seuratessaan hyvä tietää. Tässä kuusi Moshesin esiin nostamaa pointtia.

1. Vaalit ovat protestivaalit

Ukrainalaiset ovat kyllästyneet nykyiseen poliittiseen eliittiin, korruptioon, talousvaikeuksiin ja uudistusten hitauteen.

Ennakkosuosikki Volodymyr Zelenskyi on tunnettu tv-kasvo, mutta poliittisesti kokematon ja tuntematon kortti presidenttipelissä. Hänen politiikkansa on vielä täysi arvoitus, jos hän voittaa vaalit.

2. Venäjänkielinen vähemmistö

Länsimielinen Petro Porošenko valittiin presidentiksi toukokuussa 2014 sen jälkeen, kun Venäjä-mielinen presidentti Viktor Janukovytš oli syrjäytetty ja Venäjä vallannut Krimin niemimaan Ukrainalta.

Poroshenko
Presidentti Petro Poroshenko tapasi kannattajiaan viime sunnuntaina Kiovassa.Stepan Franko / EPA

Venäjänkielisten vähemmistö on nyt näkyvämpi ja vaikutusvaltaisempi kuin viisi vuotta sitten. Kahden Venäjä-mielisen puolueen ehdokkaat, Juri Boyko ja Oleksandr Vilkul, saivat ensimmäisellä kierroksella lähes yhtä paljon ääniä kuin Porošenko.

Jos venäjänkielisten ja Venäjä-mielisten puoluerintama olisi yhtenäinen, toisella kierroksella voisi nyt hyvin olla Porošenkon sijaan venäjänkielisten puolestapuhuja. Venäjänkieliset kaipaavat muutosta kielipolitiikkaan.

3. Zelenskyistä ei tule koko kansan presidenttiä

Ukrainan poliittinen kenttä on hyvin sirpaloitunut. Volodymyr Zelenskyi sai yli 30 prosenttia ensimmäisen kierroksen äänistä, mutta kun otetaan huomioon äänestysaktiivisuus, äänestysikäisistä vain noin 20 prosenttia tukee häntä.

Viisi vuotta sitten Petro Porošenko sai äänestäjien enemmistön taakseen jo vaalien ensimmäisellä kierroksella.

Hymyilevä Zelenskyi näyttää äänestyslipukettaan toimittajille. Taustalla on Ukrainan lipun värinen kangas.
Presidenttiehdokas Volodymyr Zelenskyi äänesti Kiovassa. Koomikkona ja tv-tähtenä tunnettu Zelenskyi on mielipidemittausten mukaan vaalien todennäköinen voittaja.Stepan Franko / EPA

4. Nationalismi ja antisemitismi eivät kukoista

Venäjä on jo vuosia leimannut Ukrainaa fasistiseksi ja antisemitistiseksi.

Näiden vaalien perusteella äärinationalismi ei kuitenkaan ole korkeassa kurssissa Ukrainassa. Äärioikeistolaisen Svoboda-puolueen edustaja Ruslan Košulinskyi sai ensimmäisellä kierroksella alle kaksi prosenttia äänistä.

Antisemitismiä vastaan taas puhuu se, että Zelenskyi on juutalainen ja silti selvästi suosituin ehdokas.

Ukraina vaalikampanja
Zelenskyin valintaa vastustava teltta ja Poroshenkoa kannattava äänestäjä Kiovan keskustassa maanantaina. Sergei Dolzhenko / EPA

5. Riskit ovat valtavat

Zelenskyi edustaa toivoa ja häneltä odotetaan ihmeitä. Ihmeitä hän ei kuitenkaan kykene tekemään. Sotaa käyvä Ukraina on köyhä ja velkainen. Oligarkeilla on yhä paljon valtaa.

Nopeaa muutosta tuskin on luvassa, mikä voi johtaa radikalisoitumiseen. Maassa on arviolta kymmeniätuhansia rintamasotilaita, jotka voivat osallistua radikaaleihin liikkeisiin.

Pettymys voi johtaa myös yleiseen apatiaan ja maastamuuton kiihtymiseen.

6. Sota jatkunee

Ukrainan sodan ja Venäjän suhteen on tuskin luvassa isoa muutosta.

Mies pitelee Ukrainan lippua
Video: Jääkö Ukraina idän ja lännen väliin?

Jos Zelenskyistä tulee presidentti, hän voi lähestyä Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia, mutta Ukrainan johto ei voi myöntyä Venäjän vaatimuksiin.

Koska Zelenskyi on kokematon, Kreml saattaa nähdä mahdollisuuden diplomaattiseen yliotteeseen.

Ennakkosuosikki Zelenskyi voisi presidenttinä lähestyä uudella tavalla myös Donbassin asukkaita ja parantaa alueen humanitaarista tilannetta.

Rauhaa Itä-Ukrainaan kuitenkaan ei ole luvassa ennen kuin saadaan aikaan pysyvä tulitauko Minskin sopimuksen mukaisesti.

Näistä kehityskuluista ei kuitenkaan voi sanoa vielä mitään varmaa. Ukraina kaipaa todennäköisesti yhä enemmän länsimaiden huomiota näiden vaalien jälkeen.

Lue lisää:

Ukrainassa presidenttiä näyttelevästä koomikosta on tulossa oikea presidentti – Miksi kansa päätyi protestiehdokkaan taakse?

Koomikko Volodymyr Zelenskyi on Ukrainan presidentinvaalien vahva suosikki – Odessalaiset odottavat uudelta presidentiltä muutosta

Koomikko nousi Ukrainan presidentinvaalikisan kärkeen – esitti presidenttiä suositussa tv-sarjassa

Ukrainan presidenttikisa ottaa erikoisia kierroksia: Zelenskyi vaati Porošenkolta huumetestiä, Porošenko ojensi kätensä

Tv-koomikko, suklaakuningas vai kaasuprinsessa: Ukraina äänestää sunnuntaina maalle uuden presidentin, ja kisaa johtaa tv:stä tuttu yllättäjä