Mistä maailma puhuu -podcast: Ilmastoaktivistit ihmettelevät, miksi Saksa luopuu ydinvoimasta mutta jatkaa hiilen polttamista 2030-luvulle

Saksan luonnonsuojelijat onnistuivat kuitenkin pelastamaan metsän, joka oli tarkoitus kaataa ruskohiilikaivoksen tieltä.

ilmastonmuutos
Maja puussa.
Hambacher Forstin puita ei voinut kaataa, koska aktivistit rakensivat noin 50 majaa oksistoon.Uwe Tautenhahn

Saksassa ympäristöaktivistit ovat taistelleet jo vuosia, jotta Kölnin lähellä alati laajentuva ruskohiilikaivos ei nielaisisi läheistä Hambacher Forstin metsää. Aktivistit asuvat puumajoissa, jotta vanhoja pyökkipuita ei voitaisi kaataa.

Nyt aktivisteilla on syytä juhlaan. Saksa päätti tammikuussa luopua asteittain hiilivoimasta, ja metsä säästyy todennäköisesti tuholta.

- He onnistuivat ihan viime tingassa. Puut oli tarkoitus kaataa jo lokakuussa, Eurooppa-kirjeenvaihtaja Dan Ekholm kertoo Mistä maailma puhuu -podcastissa.

Kuuntele Mistä maailma puhuu -podcast.

Ekholm kertoo podcastissa Saksan ristiriitaisesta energiapolitiikasta. Esimerkiksi ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg on ihmetellyt, miksi Saksa luopuu ilmastopäästöttömästä ydinvoimasta jo kolmen vuoden kuluttua, mutta jatkaa fossiilisen hiilen polttamista 2030-luvulle.

Podcastin tämänkertainen jakso on äänitetty Lappeenrannassa. LUT-yliopiston opiskelijat kysyvät jaksossa Danilta muun muassa Saksan ilmastoteoista, hintatasosta ja kulttuurin erikoisuuksista.

Mistä maailma puhuu on podcast, jossa Ylen kirjeenvaihtajat ja avustajat kertovat joka toinen viikko maankolkkansa kuumimmista puheenaiheista ja arjen pienistä ilmiöistä. Sarjaa toimittaa Simo Ortamo.

Lue myös:

Ilmastosyyt saavat Saksan luopumaan hiilen käytöstä – Kaivosmies Christian Leese pelkää, että heidät unohdetaan

Kuolemanvaarallinen protesti metsähakkuita ja ruskohiiltä vastaan – Saksassa poliisi yrittää karkottaa puumajoihin linnoittautuneet ympäristöaktivistit