1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Luonto ja ympäristö

Luonto heräsi – Ylelle tulee kuvia sisiliskoista ja kyykäärmeistä, siilit kömpineet esiin, sinivuokot kukkivat etelässä

Sammakonkutu käynnistyy myös näihin aikoihin ja nokkosperhosia lentelee jo ympäri maata.

Luonto ja ympäristö
Sinivuokko
Ismo Pekkarinen / AOP

Yle Luonnolle lähetetyissä tänään julkaistuissa yleisökuvissa esiintyvät jo pirkanmaalainen sisilisko, kyy laskettelurinteessä, sammakonkutua ja kangasperhonen Kainuusta.

Luonto-Liiton omassa kevätseurannassa siilit ovat alkaneet heräillä horroksesta, ja matelijahavaintoja on tehty sisiliskojen ja kyiden lisäksi rantakäärmeistä ja vaskitsoista.

Siilejä on nähty liikkeellä muun muassa Turussa ja Jyväskylässä. Suomessa on viisi talviunta viettävää luonnonvaraista nisäkäslajia, joista siili on yksi. Muut ovat mäyrä, supikoira, koivuhiiri ja karhu.

Siili puutarhassa.
AOP

Leskenlehtiä Kajaanin korkeudella asti

Luonto herää myös kukkasin. Sinivuokkojen kukinta on käynnistynyt lounaisessa ja eteläisessä Suomessa. Leskenlehtiä on nähty Kajaanin korkeudella asti.

Nokkosperhoset lentelevät jo ympäri maan, tiedottaa Luonto-Liitto. Lisäksi sitruunaperhosista on tehty havaintoja eteläisessä Suomessa. Myös sammakoiden kutu on käynnistymässä Etelä-Suomessa, kertoo liiton kevätseurantakampanjan Vilja Tupola tiedotteessa.

– Pääsiäiseksi on luvassa loistavat olosuhteet kevään havainnointiin. Todennäköisesti seuraavaksi runsastuvat hyönteiset, etenkin perhoset ja kimalaiset. Ehkä pian nähdään myös valkovuokkopeite koristamassa maanpintaa tai kuullaan kirjosiepon liverrystä.

Voit osallistua Yle Luonnon kevätseurantaan kuvallasi täällä.

Kevään etenemisestä voi kertoa Luonto-Liitolle osoitteessa www.kevatseuranta.fi. (siirryt toiseen palveluun) Havainnot päätyvät Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan tutkimuskäyttöön.

Lue seuraavaksi