19-vuotias naisopiskelija poltettiin hengiltä, koska hän syytti rehtoriaan seksuaalisesta ahdistelusta

19-vuotias bangladeshilaisnainen ehti ennen kuolemaansa nauhoittaa kännykällä todistajanlausunnon, jossa hän nimesi joitakin surmaajistaan ja kertoi rehtorin toimista.

seksuaalinen väärinkäytös
mIELENOSOITTAJILLA ON KÄSISSÄÄN Nusrat Jahan Rafin kuvia.
Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa mielensoittajat kantoivat kuvia Nusrat Jahan Rafista, joka surmattiin sen jälkeen, kun hän ilmoitti poliisille joutuneensa seksuaalisen ahdistelun kohteeksi. Sazzad Hossain / AFP

Eri puolilla Bangladeshia on osoitettu mieltä koko maata kuohuttaneessa tapauksessa, jossa 19-vuotias opiskelija murhattiin tämän tehtyä poliisille ilmoituksen seksuaalisesta häirinnästä.

Tappokäskyn antoi koulun rehtori – sama mies, jota 19-vuotias syytti seksuaalisesta ahdistelusta.

Aiheesta kirjoittavat BBC (siirryt toiseen palveluun) ja al-Jazeera (siirryt toiseen palveluun).

Islamilaisessa koulussa opiskellut Nusrat Jahan Rafi kertoi, että koulun rehtori oli pyytänyt hänet toimistoonsa 27. päivä maaliskuuta. Siellä rehtori oli toistuvasti kosketellut Nusratia sopimattomasti. Ennen kuin tilanne ehti mennä vakavammaksi Nusrat pakeni toimistosta.

Tämän jälkeen Nusrat teki sen, mitä seksuaalisen häirinnän tai raiskauksen uhrit uskaltavat vain aniharvoin tehdä Bangladeshissa: hän marssi poliisin luo ja teki asiasta ilmoituksen.

Poliisi kuvasi kännykällään, kun silmin nähden ahdistunut Nusrat kertoi tapauksesta. Video vuoti myöhemmin paikallisiin tiedotusvälineisiin. Videolla poliisi vähättelee Nusratin kokemuksia todeten, ettei ”kyseessä ole mikään merkittävä asia.”

Poliisi päätyi kuitenkin pidättämään rehtorin, mikä aiheutti joissakin paikallisissa raivoa. Lukuisat ihmiset kokoontuivat kaduille vaatimaan rehtorin vapauttamista, heidän joukossaan myös paikallisia poliitikkoja. Protestin oli mobilisoinut kaksi koulun miesopiskelijaa.

Hyökkääjät yrittivät lavastaa tapauksen itsemurhaksi

Vaikka Nusrat joutui vihan ja uhkailujen kohteeksi, meni hän urheasti kouluun huhtikuun 6. päivä suorittamaan lopputenttinsä.

Koulussa eräs naisopiskelija pyysi Nusratia tulemaan koulun katolle keksityllä verukkeella. Kun Nusrat saapui katolle, lukuisat ihmiset ympäröivät hänet ja vaativat naista perumaan ilmoituksen rehtorista.

Kun Nusrat ei suostunut, väkijoukko heitti kerosiinia hänen päälleen ja sytytti naisen tuleen. Neljä päivää myöhemmin Nusrat kuoli sairaalassa palovammoihin.

Poliisin mukaan hyökkääjät yrittivät lavastaa tapauksen itsemurhaksi, mutta ihmeen kaupalla Nustar selviytyi hengissä.

Ambulanssissa urhea nainen nauhoitti veljensä kännykällä videon, koska pelkäsi, ettei selviä hengissä palovammoista, jotka peittivät 80 prosenttia hänen kehostaan.

Videolla antamassaan todistajanlausunossa Nusrat toisti rehtorin ahdistelleen häntä seksuaalisesti. Lisäksi Nusrat pystyi nimeämään joitakin henkilöitä, jotka olivat sytyttäneet hänet tuleen.

Perjantaina poliisi ilmoitti pidättäneensä kaikkiaan 17 ihmistä Nusratin surmasta epäiltynä. Yksi pidätetyistä kertoi, että tappokäskyn antoi rehtori.

– Rehtori kehotti heitä painostamaan Nusrat Rafia perumaan poliisille tekemänsä ilmoituksen ja tappamaan hänet, mikäli tämä ei suostuisi, kertoo tutkintaa johtava poliisipäällikkö Mohammad Iqbal.

Pidätetyistä ainakin kaksi miestä on myöntänyt osallisuutensa Nusratin tappoon. Toinen heistä on myöntänyt kantaneensa kaunaa Nusratia vastaan, koska tämä oli torjunut miehen iskuyritykset.

Nusratin perhe kertoo saaneensa tappouhkauksia rehtorin kannattajilta aina siitä lähtien, kun Nusrat teki ilmoituksen poliisille.

"Bangladesh suojelee hyökkääjiä uhrien sijaan"

Nusratin tapauksesta on uutisoitu laajalti eri puolilla Bangladeshia. Tuhannet ihmiset osallistuivat nuoren naisen hautajaisiin.

Kaduille kerääntyneet mielensoittajat ovat vihaisia siitä, miten poliisi suhtautui alun perin Nusratin tapaukseen. Protestoijat vaativat myös muutosta siihen, miten Bangladeshissa kohdellaan naisia, jotka joutuvat seksuaalirikosten uhreiksi.

Bangaladeshin pääministeri Sheikh Hasina on vakuuttanut, että kaikki Nusrain murhaan osallistuneet joutuvat oikeuden eteen vastaamaan teoistaan.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Bangladehin yhteiskunta suojelee hyökkääjiä uhrien sijaan. Aktivistien mukaan muun muassa raiskausten määrä on noussut maassa, koska viranomaiset eivät nosta hyökkääjiä vastaan syytteitä.

– Kun rikollisia ei rankaista, he jatkavat toimintaansa ja muut ottavat heistä mallia, koska seuraamuksista ei tarvitse välittää, sanoo ihmisoikeusjuristi Salma Ali naisasianajajien yhdistyksestä.

Aiheesta lisää:

Nusrat Rafi burned to death for reporting sexual abuse: Police (siirryt toiseen palveluun)

Nusrat Jahan Rafi: Burned to death for reporting sexual harassment (siirryt toiseen palveluun)