Demokraatit vaativat Muellerin raportin sensuroimatonta versiota oikeuden uhalla: Jätetty pois merkittäviä asioita

Demokraattiedustajan mukaan heidän käsiinsä saamasta raportista näyttää puuttuvan merkittäviä asioita.

Robert Mueller
Jerrold Nadler vaatii Muellerin raporttia kokonaisuudessaan valiokuntansa nähtäväksi.
Jerrold NadlerMichael Reynolds / EPA

Suunnilleen puolet presidentti Donald Trumpin kampanja-aikaisesta avustajakaartista on jo joutunut syytettyjen penkille erikoissyyttäjä Robert Muellerin selvitystyön vuoksi.

Yhdysvalloissa julkistettiin torstaina 448-sivuinen, lyhennetty versio Muellerin loppuraportista.

Siitä oli jätetty pois määrättyjä asioita: suuren valamiehistön salaista tietoa, tiedustelupalvelua koskevia ja edelleen rikostutkinnan alla olevia asioita sekä mahdollisesti sellaisia tahoja vahingoittavaa aineistoa, joita ei syytetä tapauksessa mistään.

Edustajainhuoneen oikeusvaliokunnan puheenjohtaja Jerrold Nadler vaatii nyt oikeuden uhalla oikeusministeriötä luovuttamaan sensuroimattoman version raportista toukokuun alkuun mennessä.

– Valiokuntani tarvitsee ja on oikeutettu saamaan täyden version raportista, Nadler jyrisi.

Hän arvioi, että sensuroidut kohdat näyttäisivät olevan tärkeitä ja pätkitty versio "jättää pimentoon suurelta osin kongressia".

Niin sanotussa Muellerin raportissa tuotiin esiin muun muassa yksityiskohtaista tietoa siitä, miten presidentti käytti valtaansa Muellerin tutkintaan liittyen. Alkuperäisenä tavoitteena oli selvittää Trumpin Venäjä-kytköksiä vaalikampanjan aikana sekä sitä onko hän yrittänyt estää oikeutta.

Yhdysvaltain oikeusministeri, republikaanien William Barr antoi torstaina puoluetoverilleen, presidentti Trumpille puhtaat paperit raporttia koskevassa tiedotustilaisuudessaan.

Lue lisää:

Trump ei saanut puhtaita papereita Venäjä-raportista, demokraatit harkitsevat seuraavaa siirtoaan – lue tästä raportin jälkipuinnin pääkohdat

Lähteet: Reuters