Nämä pudokkaat nousevat eduskuntaan, jos "tuplaehdokkaat" valitaan EU-parlamenttiin: Touko Aalto, Toimi Kankaanniemi, Aki Ruotsala...

Professori toivoo puolueilta, että kaksiin vaaleihin ehdolle asettuvat kertoisivat aikeistaan avoimesti.

Euroopan parlamentti
Eu parlamentti ja Eduskunta
Thomas Ruffer, Jarno Kuusinen / AOP

Toukokuun 26. päivän EU-vaaleissa on ehdolla 14 kansanedustajaa neljästä puolueesta. Jos heidät valitaan, eduskuntaan nousee heidän tilalleen vaalipiirissä varasijalla oleva saman puoueen kansanedustaja, tai kansanedustajat.

Nousijoiden joukossa olisi kokeneita politiikkoja, kuten viime kauden kansanedustaja Johanna Karimäki (vihr.) sekä 2011 eduskuntaan noussut Risto Kalliorinne (vas).

Äänestäjä voi harkita, äänestääkö kansanedustajan mieluummin Brysseliin EU-parlamenttiin, vai jättääkö äänestämättä häntä, koska pitää tätä sopivampana kansanedustajaksi Suomen eduskunnassa.

Voi toki myös taktikoida EU-vaalit niin, että toivoo äänensä nostavan mieluisen varaedustajan eduskuntaan.

Perussuomalaisilla kuusi kansanedustajaa ehdokkaana

valokuvia
Perussuomalaisten varasijoilla ylhäältä vasemmalta lukien Petri Huru, Toimi Kankaanniemi ja Eila Aavakare, alhaalla Päivi Karppi, Lassi Kaleva ja Osmo Kokko.Yle Uutisgrafiikka

Jos eduskuntavaalien ääniharava Laura Huhtasaari valitaan Euroopan parlamenttiin ja hän ottaa paikan vastaan, eduskuntaan nousee Satakunnasta Petri Huru.

Teuvo Hakkaraisen tilalle nousisi Keski-Suomen vaalipiiristä muun muassa viime kauden kansanedustaja Toimi Kankaanniemi.

Eila Aavakare on ensimmäisellä varasijalla Oulun vaalipiirissä – hän nousisi eduskuntaan jos Sebastian Tynkkynen siirtyy Brysseliin.

Pirkanmaalta Veikko Vallinin varasijalla olisi Lassi Kaleva, Vaasassa Mauri Peltokankaan varasijalla Päivi Karppi ja

Savo-Karjalassa Minna Reijosen varasijalla Osmo Kokko.

Äänestäjä ei välttämättä tiedä, lähtisikö valittu henkilö Europan parlamenttiin.

Ilkka Ruostetsaari

Tuplaehdokkuutta on arvosteltu, jos äänestäjä ei tiedä, onko ehdokas todella sitoutunut ottamaan paikan vastaan.

Esimerkiksi vasemmistoliiton Merja Kyllönen ilmoitti, ettei perhesyistä ole lähdössä EU-parlamenttiin, vaikka hänet valittaisiin vaaleissa. Perussuomalaisten ehdokkaat vahvistivat osallistumisensa EU-vaaleihin vasta eduskuntavaalien jälkeen.

– Kieltämättä nykyinen tilanne, jossa juuri valittuja kansanedustajia on ehdolla Euroopan parlamenttiin on ongelmallinen, koska äänestäjä ei välttämättä tiedä, lähtisikö valittu henkilö Europan parlamenttiin, sanoo professori Tampereen johtamiskorkeakoulun professori Ilkka Ruostetsaari.

Tilannetta kärjistää se, että juuri nyt, kuten 20 vuoden välein, EU-vaalit ja eduskuntavaalit ovat peräkkäin samana keväänä.

– Puolueet voisivat keskustella, minkälaisilla pelisäännöillä äänestäjien "kuluttajansuojaa" voitaisiin parantaa, Ruostetsaari arvioi.

Vihreät: Touko Aalto ja Oras Tynkkynen varasijoilla

Neljä vihreää kansanedustajaa pyrkii EU-parlamenttiin. Muun muassa he kertoivat tuplaehdokkuudestaan enenn eduskuntavaaleja.

Varasijalla on kolme entistä kansanedustajaa: Keski-Suomessa Bella Forsgrénin varasijalla entinen puheenjohtaja Touko Aalto, Uudellamaalla Saara Hyrkön tilalle nousisi Johanna Karimäki sekä Pirkanmaalla Iiris Suomelan tilalle Oras Tynkkynen.

Sari Jokinen on Hämeen vaalipiirissä Mirka Soinikosken varasijalla.

valokuvia
Vihreiden varasijoilla ovat ylh. vas: Touko Aalto, Johanna Karimäki, alh: Oras Tynkkynen ja Sari JokinenYle Uutisgrafiikka

Toisaalta vaaleissa ehdolle asettuminen perustuslaillinen oikeus. Kunnanvaltuustoista pyritään eduskuntaan ja sieltä EU-parlamenttiin.

On vaikea löytää vedenpitäviä perusteluja, ettei poliitikko saisi tavoitella uralla etenemistä.

Erikoistutkija Kimmo Elo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta haluaa kyseenalaistaa oletuksen, että ehdokkuus olisi automaattisesti ongelma. Lopulta äänestäjät päättävät, missä poliitikko vaikuttaa.

– Voidaan kysyä, jos nämä henkilöt saavat myöskin EU-vaaleissa suuren määrän ääniä, eikö se silloin kerro, että ihmiset haluavat heidän siirtyvän Euroopan parlamenttiin?

Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja tekisi paluun

Vasemmistoliiton molemmat kansanedustajaehdokkaat ovat Oulun vaalipiiristä. Hanna Sarkkisen ja Merja Kyllösen ensimmäinen varajäsen on 2011–2015 kansanedustajana toiminut Risto Kalliorinne, ja jos kumpikin nousisi EU-parlamenttiin, toiselta varasijalta nousisi Miikka Kortelainen.

valokuvia
Vasemmistoliiton varasijoilla ovat Risto Kalliorinne ja Miikka Kortelainen.Yle Uutisgrafiikka

Turun yliopiston tutkija Kimmo Elo painottaa, että äänestäjällä tulee kuitenkin olla riittävät tiedot siitä, mihin tehtävään hän vaaliuurnalla ehdokkaan lähettää.

Suomen eduskunnassa äänestetään ensisijaisesti puoluetta. Puolueilla on ryhmäkuri, ja omantunnonkysymyksistä äänestetään suhteellisen harvoin. Ääniharavat saattavat Elon mukaan hämärtää tätä.

– Tämän takia äänestäjän kuluttajansuojan kannalta olisikin oleellista, että puolueet tuottavat tasalaatuisia edustajia, Elo muotoilee.

KD:lla eduskuntaan nousisivat Kikkis Mikkola ja Aki Ruotsala

valokuvia
Kristillisdemokraattisen puolueen Kikkis Mikkola ja Aki Ruotsala.Yle Uutisgrafiikka

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ilmoitti EU-vaaliehdokkuudestaan jo ennen eduskuntavaaleja.

Tällä viikolla Essayah arvioi, että jos hänet valittaisiin EU-parlamenttiin, eikä puolue olisi hallituksessa, hän siirtyisi pätkämepiksi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ajaksi.

Siksi ajaksi Essayahin tilalle eduskunnan nousisi varajäsen Savo-Karjalasta, Kikkis Mikkola.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajana toimineen Peter Östmanin tilalle nousisi varasijalta Aki Ruotsala Vaasan vaalipiiristä.