1. yle.fi
  2. Uutiset

Video: Kevätjäihin uponnut koira haroo tassut kohmeessa pintaan – jäät haurastuvat nyt pikavauhtia ympäri Suomen

Jääennusteen mukaan jäät heikkenevät tulevalla viikolla kymmeniä senttejä Lappia myöten.

kevätsää
Koira jäissä
Vartiolentolaivue

Heikot jäät ovat työllistäneet viime viikkoina varsin tiuhaan sekä pelastuslaitoksia, poliisia että rajavartiolaitosta.

Veden varaan on uponnut useita ihmisiä, luontokappaleita ja lemmikkikoiria. Vartiolentolaivue julkaisi pääsiäislauantaina Twitterissä videon, jolla se osallistuu koiran pelastamiseen kaukana rantaviivasta.

Kyseinen pelastusoperaatio oli viime viikolla Kirkkonummella. Viime viikonloppuna pelastuslaitos kertoi ainakin tapauksesta, jossa koira lähti Kirkkonummella kotipihasta rantatontilla 100 metrin päähän jäille joutsenten perään ja räsähti avantoon.

Samana päivänä eri tapauksissa ainakin kolme ihmistä putosi jäihin lähtiessään pelastamaan koiraa, joka oli juossut jäälle.

Jäiden haurastuminen on kiihtynyt pohjoisemmassakin Suomessa yöpakkasten päätyttyä aiemmin viikolla, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Tällä hetkellä kiintojäätä on vielä Vaasan pohjoispuolella, Vaasan saaristossa jää on jo haurasta.

Meteorologi Niko Tollman Ilmatieteen laitokselta sanoo, että jäätä voi olla pohjoisilla merialueilla vielä paksultikin, mutta keväisin jään paksuudella ei enää ole väliä.

– Kun jään rakenne haurastuu, niin paksummastakin jäästä voi mennä läpi. Kyllä Perämeren ja Pohjanmaan rannikoillakin alkaa olla syytä jo varovaisuuteen, Tollman sanoo.

Tollmanin mukaan huhtikuu on ollut keskimääräistä lämpimämpi. Jäätä on merialueilla huomattavasti vähemmän kuin viime keväänä.

– Päivässä muutamassa voi tulla suuriakin muutoksia. Jos jää on vielä tiistaina kestänyt, niin sama paikka ei enää viikonloppuna välttämättä kestä.

Vaikka jää aamupäivällä kestäisi, se saattaa nopeasti muuttua puikkoutuneeksi kevätjääksi, jonka läpi hulahtaa pelkästään astumalla.

Kristiina Heinonen

Keski-Suomesta ja Kainuusta pohjoiseen jäätä vaikuttaa järvissä olevan senttimääräisesti hyvin, mutta keskimääräistä lämpimämpi huhtikuu haurastuttaa myös järvien jäitä. Suomen ympäristökeskuksen jääennusteen mukaan järvien jäät heikkenevät kymmeniä senttejä alkavan viikon aikana aivan pohjoisinta Lappia myöten.

Jäille menoa ei enää suositella

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto kehottaa välttämään jäille menoa etenkin merialueilla ja Keski-Suomen järvillä.

– Kevätjää on todella petollinen. Vaikka jää aamupäivällä kestäisikin, se saattaa nopeastikin muuttua puikkoutuneeksi kevätjääksi, jonka läpi voi hulahtaa pelkästään astumalla, liiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen sanoo.

Sulaa jäänpintaa Vierumäellä Heinolassa 29. maaliskuuta.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Liiton hukkumistilastojen mukaan jäihin pudonneita hukkuneita oli viime vuonna 16. Tänä vuonna on tilastoitu kolme hukkumista.

Heinosen mukaan kylmän veden sietokyky vaihtelee ihmisillä, mutta usein puhutaan vain minuuteista, kun hypotermia alkaa iskeä.

– Jos jäihin putoaa, tärkeintä on rauhoittaa itsensä ja alkaa huutaa apua pikimmiten. Samalla on syytä yrittää päästä avannosta omin neuvoin naskaleiden avulla, koska toimintakykyä ei riitä pitkään, Heinonen sanoo.

– Jos nyt joku pakolla on jäille tunkemassa, niin kuivapuvut ovat ainoita, jotka kylmää pitävät, hän jatkaa.

Oulussa eilen useita pelastustehtäviä jäällä

Oulun pelastuslaitoksella oli eilen useita pelastustehtäviä jäillä pulaan joutuneista ihmisistä. Liminganlahdella jäät pettivät pilkkijöiden alta, ja Virpiniemessä puolestaan hiihtäjä joutui veden varaan.

– Oulun seudulla jää alkaa pehmetä mantereen puolelta voimakkaammin, kun siellä on jokien aiheuttamia avopaikkoja, Ilmatieteen laitoksen Tollman sanoo.

Lue seuraavaksi